Aktuellt


Vilken årsavslutning det blev för Lions!

Efter ett år av stor tacksamhet till alla som stöttat Lions, Laholm under året, så fick klubben chansen att lite grand bjuda tillbaka.

En riktigt härligt sprudlande barnfest. 60 barn kom till Lagagården och med föräldrar, mor och farföräldrar hade nästan 200 personer samlats när Lions president, Göran Lundahl, hälsade välkommen.

Festen inleddes med galna upptåg av clownen Henny, som gästade Lions 2017 och nu var tillbaka för att roa barnen. Och det gjorde hon verkligen med den äran.

En såpbubbelblåsande clown

- Alltid kul att komma ut så här, sade Henny som egentligen heter Jenny Carlsson och är gift med Rickard som såg till att både musik och konstiga ljud   kom från högtalarna, allt till barnens stora glädje.

Några av barnen fick chansen att ta på sig så många glasögon de kunde under en minut.

Under nästan en timma hade barnen fullt upp att hänga med Henny när hon hittade på sina små hyss och trollade fram allt möjligt ur sin trollerilåda.

Kul var det och uppskattat.

Henny tog sig en svängom med en pigg tjej

Barnaskaran fick chansen att röra på sig ordentligt när Henny satte fart

Fika stod förstås på menyn och under tiden höll Herberts orkester ångan uppe.

Som alltid vankades det dans, dock den här gången inte runt granen. Den fick helt enkelt inte plats när barn och föräldrar invaderade golvet. Hög stämning och högt tempo blev det när Kristina Oskarsson med sedvanlig bravur ledde dansen.

Lions tomtar hade fullt upp att servera till eftermiddagsfikat.

- Kul att så många kom, tyckte Gunilla Jacobsson i arrangörskommittén, länge sedan vi hade så många vuxna med och här var ju faktiskt nästan 200 personer totalt.

I vanlig ordning vankades avslutningsvis godispåsar till alla barn.

En praktfull avslutning på Lionsåret 2019.

Lions ligger dock redan nu i startgroparna eftersom det vankas julgransinsamling den 14 januari.

Herberts orkester skapade härlig stämning och sedan ledde också Kristina Oskarsson dansen

Glasögon på näsan, glasögon över huvudet. Extra kul tyckte barnen
 

Kristina Bäckström, Maria Wernant och Gunilla Jacobsson hade fullt upp i serveringen.


”Ej öron, ej öron, ej svansar hava de”. Här en bild från dansens virvlar

Clownen Henny lockade barnen till skratt

Text och foto: T. Paulison


Lions julkalender populär tradition även 2019

I dagarna tre såg guljackor från Lions club i Laholm till att sydhallänningarna kunde införskaffa den traditionella julkalendern, i år med en riktigt modern utformning.

De tre dagarna på Mellby Center gav som alltid en bra utdelning, men ni som missade chansen att köpa kalendern har ytterligare en chans på julskyltningsdagen i Laholm. Alla kalendrarna är inte slut ännu, men det gäller att vara med från början, för fortfarande är denna kalendern populär, inte minst för att glädja barn och barnbarn.

I vanlig ordning väntar 24 luckor på att bli öppnade.

 

Lions har traditionsenligt stått på Maxi för att sälja julkalendrar, en av Lions absolut äldsta arrangemang. Här är det Maria Wernant och Ebbe Johansson som välkomnar Kjell och Eva Bohlin


Lions hjälper de synskadade

Den 20/3 var Ulla Gunnarsson och Anita Robertsson från Lions Laholm, inbjudna till Lingården av Synskadades förening. Man samlas där ibland och Ulla brukar läsa högt för dem. Nu ville man veta lite mera om Lions i Laholm. Man var mycket tacksamma för bidraget från Ljusmarschallerna, som delades ut vid valborgsfirandet vid Rökeriet.

Ulla och Anita och medlemmar från Synskadades förening


Drönare över Stortorget fångade ljusfesten

Den 14 februari 2019 blev en minnesrik afton för de som sökt sig till Laholms Stortorg.

Men kvällen blev i allra högsta grad speciell för Lions club som genomförde det största evenemanget hittills. Aldrig tidigare har ett arrangemang av Lions Club Laholm givit så stor behållning - över 63.000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Kvällen till ära seglade brandkårens drönare över torget och förevigade de 20 marschallhjärtan som prydde torget.

 

Foto: Alexander Eriksson, Laholms Räddningstjänst

Vi trodde att fjolårets resultat var svårt att trumfa, men sydhallänningarna visade ånyo sin givmildhet, både vad gäller företag och privatpersoner.

In i det sista swishades det in pengar, varför ljusgeneralen Pär-Åke Eriksson kunde räkna in en bra bit över 63.000 kronor.

- Man får faktiskt nästan nypa sig i armen för att försöka förstå att detta är på riktigt. Att vi fått ihop så många marschaller, så mycket pengar. Ofattbart. Klart man som lionsmedlem är oerhört stolt över vad vi tillsammans åstadkommit, tyckte Pär-Åke.

Det var dimmigt och lite disigt, men någon nederbörd blev det aldrig, varför evenemanget kunde genomföras planenligt.

En viss rutin har infunnit sig och med stor hjälp av den sinnrika mallen stod marschallerna på plats lagom till att ungdomsbrandkåren skulle sätta eld. En uppgift ungdomarna klarade perfekt under Stefan Agnessons ledning.

Donald Hägerström förgyllde kvällen ytterligare med sina sånger och Lions försåg småfrusna laholmare med bland annat korv och bröd och kaffe.

Tiden går fort och det är faktiskt fyra år sedan som Lions startade den här aktiviteten. Allt talar för att det blir 5-årsjubileum nästa år.

Vilket också Lions president Ebbe Johansson konstaterade när han tackade för en fantastisk uppslutning. Synskadades förening i Laholm och Hörselskadades förening i Laholm inbjudes sedan till Valborgsmässoafton där man får ta emot pengarna från Lions.

Kenth Elmvik och Dan Andersson i full färd med att skapa ljushjärtan

Donald Hägerström förgyllde kvällen med skönsång innehållande både kärlek, ljus och värme. Dessutom bidrog han på sitt sätt till ljusfesten genom att spela gratis till förmån för synskadades och hörselskadades förening och Lions barnfond. Det har för övrigt även tidigare medverkade, Kulturskolans ungdomar, Laholms Manskör och WiPå-kören gjort

Kvällen är över och skumsläckande brandmän satte punkt för ljusfesten. Nu väntar vi bara på femte ljusfesten 2020

Text och bild: T. Paulison


Padelsporten växer sig allt större


Mellby Padel-Center har blivit en ny samlingsplats för många idrottsintresserade i södra Halland.

Lions clubs medlemmar passade på att göra ett studiebesök i Mellbystrand där den nya innesporten fått en flygande start.

Daniel Niklasson, Båstad, är en av de tre personer som står bakom verksamheten i lokalerna som inrymmer fem banor. En hel del påminner om tennis eftersom man spelar över nät, med boll och racket, men med ett speciellt racket och boll med 25 procent mindre tryck.

- Sporten föddes faktiskt i Mexico på 60-talet. Den förflyttade sig till Argentina och spred sig sedan vidare till Spanien där sporten är väldigt stor, berättar Daniel.

Padel spelar man alltid två och två och räknar precis som i tennis. Men reglerna är lite annorlunda och man får också använda sig av den glasvägg som finns på kortsidan. Underlaget är konstgräs. 1,6 ton sand finns utlagt på varje bana.

Mellby Padel-Center är en storsatsning på hela 15 miljoner.

- Jo, vi har investerat mycket. Vi hoppas mycket på framtiden. Sporten är synnerligen social och familjär, men är som sagt ganska ny i Sverige. Kom hit för kanske cirka 10 år sedan, berättar Daniel.

Padelintresset har redan tagit fart i Laholm.

När Lions var på besök var alla fem banorna upptagna av fyra spelare på vardera.

I padel är det alltid dubbel som gäller.

- Vi hoppas givetvis att få bra snurr vad gäller att hyra ut timmar. Via ett visst bokningssystem ska man kunna hitta både medspelare och motspelare så att man kan pricka in en avsedd tid och spela en timme eller mer, menar Daniel.

En timme för fyra kostar cirka en hundralapp per person.

Racket kan man hyra, men givetvis också köpa.

Daniel avslöjar att man vill introducera seniorpadel. En första torsdagsupptakt gav 21 spelare.

En riktigt anslående anläggning har växt fram.

- Vi har lite kvar att fixa, meningen är att vi ska ha en liten shop, sedan ska parkeringsplatsen utanför ställas i ordning, plus lite till. Bland annat siktar vi in oss på att göra två utomhusbanor till våren eller sommaren.

Hur som helst har padelsporten uppenbarligen god förutsättningar till att växa i Laholm.

Återstår att se om några lionsbröder eller liinsdamer tänker beträda de gröna rektanglarna. Intresse finns uppenbarligen.

Lions president Ebbe Johansson tackade Daniel Nicklasson med ett lionsstandar

/Text och foto: T. Paulison


Regn och rusk biter inte på Lions julgranshämtare

Knut den 13 februari blev en dag full av julgranar för gulklädda Lionsmedlemmar. Sju ekipage med bil och släpvagn rattade runt i stora delar av kommunen och hämtade julgranar av diverse sort. Helt utbarrade vanliga granar, kungsgranar som var precis lika vackra som när de fick sin plats i stugvärmen strax före julafton. För att få plats med granarna på släpen var många lionsbröder försedda med kraftig sax eller såg för att klippa ner granarna i mindre beståndsdelar.

Det gällde att klippa ner julgranarna i mindre bitar för att få plats med nästan 40 granar på ett lass

Dessvärre blev det en riktigt blöt Knutsdag med genomsura granar och lika blöta lions. Men vad gör man inte för en god sak.

Lions har gjort evenemanget till en kär tradition som av allt att döma inte stagnerat utan blir allt större. Det visade årets resultat när man räknat ihop de olika områdena.

Tillsammans med de 40 granar som smyckat Laholm under julhelgerna handlade det om över 250 inhämtade granar totalt sett och en god summa för Lions, uppemot 20 000 kronor att användas i hjälp och stödverksamheten.

- Fantastiskt, konstaterar Lions graninsamlarsamordnare Kurt Johansson. 

- Jag tycker det är lika skoj varje år att göra den här aktiviteten. Samtidigt får vi ett bevis på att vi gör ett gott jobb. Allmänheten tackar och berömmer, så självklart känns det extra bra för oss.

Drygt 15 Lions var engagerade i söndagens julgransdrive.

Efter väl förrättat värv var det skönt att slå sig ner hos Kalle och Monica Klinker i Nyby. Aldrig har väl kaffe smakat så gott, efter i många fall två och en halv timma ute i regnrusket.

Allt flöt på bra. En och annan hade glömt att anmäla hämtning, så efter fikastunden hos Klinker fick några av ekipagen ge sig ut på en ny minirunda.

Dagen efter Knut poppade de sista granarna fram som gjorde att årets hämtning blev rekordartad. 

Under de här turerna ställs varje år Lions inför små överraskningar. I fjol hade någon glömt att ta bort julgransfoten. I år fick en och annan julgransbelysning och kula lossas från granen, men självklart ställer Lions upp även på sådana här små egenheter.

Text och bild: T. Paulison

Claes Johansson, van julgranshämtare i Mellbystrand, där regnet strilade ner mest hela tiden under söndagen, men det biter inte på en sann Lions…

Därmed sätter vi punkt för årets julgranshämtning och laddar för nästa begivenhet, ljusmarschaller på Stortorget den 14 februari och sedan kommer påskris och påskträd när vi kommer in i april.

Lions har alltid något på gång.

 Så här slutade hämtningen och nu ska allt flisas för återvinningDuon Nils-Åke Esbjörnsson t.v. och Lars Jacobsson kunde ståta med dagens högsta julgransberg på kärran 


Lionsfest för de allra minsta

”Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara”

Visst höll traditionen i sig när Lions club, Laholm bjöd in till traditionell Barnfest i Lagagården.

Mycket vatten har runnit genom Lagan sedan herrar K G Henrikson och Erik Mellqvist höll i trådarna för 50 och 60-talets Lionsfester, då oftast på Stadshotellet.

Som alla förstår är Barnfesten ett av Lions äldsta arrangemang. Antalet barn varierar från år till år. I år kom nästan 50 barn med föräldrar och farföräldrar som i flera år tidigare varit där med sina barn. Med andra ord en träff när generationerna träffas och har trevligt, men där givetvis barnen står i centrum.

Uppemot 125 personer hade bänkat sig i Lagagården. 


Tänk att få en egen liten påse med sig hem från festen. Tomten Gunilla Jacobsson såg till att alla påsar fyllde

President Ebbe Johansson hälsade välkommen och sedan tog Mr Berger och Gycklaren Ann över, två tomteklädda underhållare från Karl-Gustav i norra Halland, till vardags lyssnande till namnen Ann-Marie och Folke. Direkt fångade de barnens intresse med sina små trollkonster, men framför med ett antal klockor som plingade över lokalen. Ett ljud som garanterade att ingen av föräldrarna satt och somnade vid kaffeborden.

Här fick man ett bevis för hur spontana de allra flesta barn är. Ifrågasättande alla trollkonsterna, och inte det minsta blyga. Upp på scenen fick 6-åriga Olivia också klättra med trollstav i handen.

Fram trollades fåglar och färgglada dukar, allt till barnens förtjusning.

Mr Berger och Gycklaren Ann drog blickarna till sig när de trollade fram dukar och fåglar

6-åriga Olivia med trollstav i handen fick prova på att trolla, en uppgift hon klarade galant

Med stora ögon följde barnen Mr Berger och Gycklaren Ann som trollade från Lagagårdens scen

Efter fikastunden med saft, kaffe och kakor var det dags för musik och dans kring granen. Herberts orkester fanns som vanligt på plats med Bengt och Kristina Oscarssons i spetsen.

- Jag vet egentligen inte hur många år vi varit med, men det är nog minst 15, säger Kristina innan hon i vanlig ordning ställer sig mitt i den stora ringen och rullar igång alla de välbekanta sångerna med gott ackompanjemang från musikerna.

Tempot var högt, ballonger och bollar seglade genom luften och dansgolvet var välfyllt av både vuxna och barn.

Under tiden såg Lions ”gultröjor” till att sälja lotter vilket hör barnfesten till. Dessutom fick alla barn en liten påse med sig hem med lite ”gott” i.

Lions hade all anledning att vara nöjda med eftermiddagen.

Vilket också en av de ansvariga, Gunilla Jacobsson, konstaterade.

Herberts orkester hör till traditionen när Lions håller barnfest

Precis så här roligt var det när föräldrar och barn svängde runt på dansgolvet och njöt åt Lions barnfest

- Man vill alltid att så många barn som möjligt ska komma, men vi är nöjda och de som kom verkar också ha tyckt det varit trevligt

Lions traditionella barnfest lever alldeles säkert vidare för det här vill barnen inte missa, att strax före årets sista dag få vara med på fest.

Trångt kring granen på Lagagården när tempot skruvades upp


Text och bild. T. Paulison

Biblioteket hade försett barnfesten med flera barnböcker och många nappade på erbjudandet. Biblioteket ville på detta sätt främja barnens intresse för att läsa böcker


Lions tomtar satte guldkant på tillvaron

Som traditionen bjuder åker Lions jultomtar varje december till kommunens åtta ålderdomshem där man lite grand sätter guldkant på tillvaron.

Ett av Lions absolut äldsta insatser är att åka ut på varje ålderdomshem för att glädja med en gåva. Allra först, och vi talar kanske då om 60-talet, handlade det om julstjärnor. Idag får brukarna en gemensam penninggåva där hemmen själva bestämmer hur pengarna ska användas. Vissa kan satsa på en liten fest för alla, något gott att dricka, eller så väljer man en liten julklapp till var och en.

Julgranen ska kläs, men det gick snabbt med flinka fingrar. Från vänster Eva Forai, Eva Esbjörnsson, Ulla Gunnarsson, Lions, AnnCatrin Hansen, Marlene Bengtsson och Elife Haliti

Lions jultomtsduo inledde veckans färd till Tangon i Laholm där man var i full färd med att pynta julgranen i ett av husens samlingsrum.

Därefter fortsatte färden via Fridhemsgården till Solhem i Veinge.

Både Smedjebacken och Björkebogården i Knäred fick därefter besök. Sedan fortsatte Lions till Solgården i Våxtorp för att sedan avsluta på Randerslund och Lingården i Laholm.

På Solgården i Våxtorp hamnade vi på ett stort pepparkaksbak där Sofia Persson samlat väntjänsten som hjälpte till att baka pepparkakor tillsammans med ett glatt gäng damer.

 

Nina Frick på Fridhemsgården tog emot penninggåvan av Lions Ulla Gunnarsson där även HP:s reporter i Laholm, Sandra Killgren, fanns på plats

Samling i lässoffan på Björkebogården i Knäred, där 88-åriga Karin Pålsson slagit sig ner till- sammans med Ulla Gunnarsson, Emelie Silvander och Lars-Håkan Sandblom

Här fanns rutin i massor hos väntjänstens damer. Inga Kristiansson var med för 19:e året i följd. 

- Perfekt att få hjälp av väntjänsten, konstaterade Sofia.

Tidigare i veckan bakade vi lussekatter och nu var stunden kommen för pepparkakorna. Eftersom allt detta bakande inföll i närheten av Nobeldagen så blev det en riktig Nobelfika samtidigt med guldkantad duk på bordet. Pepparkakorna då? Jo, Lions konstaterade snabbt att dessa var riktigt goda.

Det är alltid lika uppskattat att agera jultomte bland våra äldre i kommunen.

Förutom penninggåvorna så fick varje hem också året årsbok från föreningen Gamla Laholm.

Stort kaffekalas på Solgården i Våxtorp där väntjänsten hjälpte till med att baka årets riktigt goda pepparkakor

Text och bild. T. Paulison


Julskyltningen 2018

Julskyltningen på Laholms Stortorg årgång 2018 blev inte den sprudlande fest som givetvis alla hoppats på. Men nu är det så att mot vädrets makter står man maktlös. Så för Lions guljackor var det bara att ”gilla läget”- och trots allt var det ju bara lite vatten. Men efter fyra timmar i blötan var det skönt att komma in i värmen och få torra kläder.

Regnet kom som på beställning exakt kl. 14 då torget öppnade upp.

Lions satsade i år på de sedvanliga julkalendrarna tillsammans med fågelholkar, korv och bröd och loppis

Fina, hemgjorda fågelholkar fannsatt köpa

Loppisbordet var dock torrt trots regnvädret utanför

Julskyltningsbesökare köpte kalendrar, men inte i samma omfattning som tidigare. De allra festa av de 600 kalendrarna försvann dock efter medlemsköp, tre säljdagar på Mellby Center och nu torget, men som sagt för första gången blev där kalendrar över.

En hel del fågelholkar såldes och eftersom där finns fler kvar i lagret kommer Lions att återkomma med ytterligare holkförsäljning.

En hel del loppisprylar försvann liksom en och annan korv med bröd.

Mest synd var det kanske om de ungdomar som satsat hårt på julskyltningen genom att försöka samla in pengar till bland annat studiebesök i Auschwitz. Nu blev det lite avslaget och inte så mycket pengar i kassan som de kanske hoppats på.

Representanter för Svenska kyrkan musicerade glatt i regnrusket

En rad medlemmar i Lions fanns på plats runt torget och med gott humör bidrog de verksamt till att julskyltningen genomfördes på ett bra sätt, trots de dåliga yttre förutsättningarna

Julen innebär en rad aktiviteter för Lions. Nästan 50 julgranar har redan placerats runt om i Laholm och skapar stämning.

Om en dryg vecka får samtliga ålderdomshem i kommunen, åtta till antalet, besök av Lions som med sin julgåva sätter guldkant på tillvaron för många människor. I slutet av december, 29:e för att vara exakt, blir det sedan stor barnfest på Lagagården, också det en kär tradition i Lions anda.

Och lagom till Knut, den 13 januari 2019 är det dags att hämta upp julgranar. Så visst händer det ett och annat i Lions regi, allt för att sträcka ut en hjälpande hand. Pengarna som samlas in, försvinner ju direkt ut till behövande.

/Text: T. Paulison

Foto: R.Höglund


Rune Johansson

91-åring med stort hjärta för Lions, boxning, golf och tennis

Rune ”Baxi” Johansson, 91 år, har haft många strängar på sin lyra.

Hur många vet till exempel att Rune var en av de bästa försäljarna för Electrolux i Sverige?

Halmstadssonen, född på Nyhem, tog klivet in på Jönsons Järnhandel i Laholm tillsammans med kompanjonerna Sven-Erik Johansson och Carl-Göran Andreasson, året var 1949.

Som försäljare fick Rune förmånen till många utlandsresor, bland annat till USA.

Amerikaresor på den tiden var ju ganska ovanligt, berättar Rune.

Fritiden i unga år betydde också boxning, Rune gick i weltervikt.

Rune prisade offensiven och gick totalt över 25 matcher i ringen. Namnet "Baxi" fick han av kompisarna på I 16, taget efter en amerikansk boxare.

Lägg därtill ett stort intresse för all idrott och ett hjärta som klappar för Lions club, förstår alla att Rune kan se tillbaka på ett digert och händelserikt liv.

- Numera har jag lite svårt att gå, men med rulator fungerar det hyggligt, berättar Rune när Lions träffar honom i hans lägenhet med underbar utsikt över vår stad.

Rune talar gärna om åren på Jönsons Järnhandel.

På trappan till jobbet i Laholm. Rune Johansson, Alf Larsson och Gunnar Fritzon

- Vi var tolv anställda som mest och med en omsättning runt 15 miljoner. Jag brukade alltid säga att jag jobbade i Sveriges ”längsta järnhandel”.

Huset på Östertullsgatan var onekligen så magnifikt som det bara kunde vara,

Rune njöt över att träffa kunderna, både inne i affären och ute på sina försäljningsuppdrag.

En kund han aldrig glömmer hette Oskar B Andersson och bodde i Nyby.

Han var alltid pratglad och kom ofta på besök.

Den här gången skulle en dam köpa en potta. Hon hade lite svårt att bestämma vilken ur sortimentet hon skulle välja. Plötsligt dök Oskar B upp vid disken, pekade på en av pottorna och sade med bestämd röst:

- Ta den, där går sju ”piss” i den.

- Jag minns inte, men jag tror damen nog fick hjälp på traven, säger Rune och skrattar gott åt minnet.

LIF hade en stor friidrottstrupp där profilerna var många

Byggherren Bengt-Arne Bengtsson var en trogen Lionsmedlem och det blev han  som lockade med Rune in i Lions, Laholm.

Idag har Rune dragit sig tillbaka, men han talar gärna om de över 40 åren i Lions.

- Visst kommer man ihåg alla härliga stunder man haft med kamraterna i klubben. Hur man fick ”tomta" ute på ålderdomshemmen och glädja de gamle med ett besök.

Som försäljare var Rune som klippt och skuren för att sälja julkalendrar.

- Oh ja, jag hade mina fasta kunder som i god tid berättade för mig hur många var och en skulle ha.

Handlarna var då som nu väldigt generösa.

Ibland kunde någon springa fatt mig på torget och fråga.

- Du, Rune när kommer kalendern?

- Gemenskapen i Lions var oerhört fin i alla år. Ibland tänker jag på hur många familjer vi ställt upp för och stöttat.

- För mig är det viktigast att stödja det lokala i vår närhet och utan något som helst tvivel har Lions i Laholm ett synnerligen gott rykte bland laholmarna. Man gör verkligen skillnad, fortsätter Rune.

-Jag hade naturligtvis gärna fortsatt i Lions, men åldern tar ut sin rätt och i och med att jag har lite svårt att ta mig fram, kändes det rätt att dra sig tillbaka nu. Men jag njuter av Lions och allt det jobb som medlemmarna i Laholm uträttar till hjälp för så många.

För att återgå till boxningen så tillhörde Rune boxningsgänget på I 16 i Halmstad.

- Jag glömmer aldrig när man kunde läsa att ”Rune hade ett fotarbete som en balettdansös”, ett omdöme man levde länge på, säger han och skrattar.

Rune sparrade ofta både Bror-Erik Johansson och Slagbjörnen från Snapparp, kända boxningsprofiler i grannskapet.

- Fast min fru Greta gillade aldrig riktigt att jag höll på med boxningen. Ibland kom man ju hem med ett blått öga och det var aldrig så populärt. Geta gillade dessutom inte namnet Baxi, hon tyckte det lät så rått…

- Men jag älskade både boxningen och all den träning man fick genom sporten.

Henry Johansson var en duktig släggkastare i LIF. Rune agerar här speaker, men kunde också springa 1500 meter. Harry Bengtsson, välbekant idrottsprofil till höger

Rune var alltid mån om att hålla igång sin kropp. När Harry Bengtsson drog igång gymnastiken var det svårt att inte vara med och att sedan njuta i bastun efter väl förrättat värv.

- Glömmer aldrig när vi marscherade från torget upp på gamla idrottsplatsen för våra uppvisningar. Harry ledde oss killar, medan Greta Sewandersson hade hand om damerna.

Men Runes fritidsaktiviteter slutar inte där.

- Tennis spelade jag ju under många år, inte minst tillsammans med ständige vapendragaren ”Lille-Ragnar” Nilsson i Laholm. Han slog tillbaka allt och var svårslagen, minns Rune.

Båda sönerna, Anders och Leif fastnande också för tennisen, även om det i deras fall utmynnade också i bordtennis småningom.

Rune svingade gärna sin tennisracket, här med sonen Leif

När Rune var på väg in i pensionsåldern vaknade intresset också för golf.

- Ett av de stora ögonblicken var när jag fick gå caddy åt professor Olivercrona, välkänd hjärnkirurg.

- Han hade alltid bredda smörgåsar med sig när vi skulle till Tylösand. Och mackorna intogs alltid vid hål nummer 16 för att utsikten där var speciellt fin.

91 år av fantastiska upplevelser. En liten titt i Runes alla album ger en fingervisning om vad han hunnit med under alla dessa år.

Rune älskade att fotografera. Här i full färd att föreviga något speciellt när det begav sig


Rune Johansson trivs i sin lägenhet och filmkameran som varit runt i hela Europa är ett kärt minne.

Åren i Lions club håller han högt.

- Jag är verkligen glad för att ha tillhört Lions, Laholm, jag känner mig riktigt stolt över det.

Text: T. Paulison

Foto: Privat


Arne Johansson minns åren med Lions


Arne Johansson, välbekant tandläkare i över 40, fick 1963 frågan av Kurt Asklund.

Jag tycker du ska vara med i Lions Club, Laholm.

Kurt behövde bara ställa frågan en gång, sedan nappade Arne.

Efter i runda tal 55 år, bestämde sig numera 87-årige Arne att dra sig tillbaka.

- Hörseln och synen är inte riktigt som de ska så därför kändes det rätt att sluta.

- Jag har trivts väldigt bra i klubben, från början till slut, berättar Arne när vi träffas i hans och hustrun Birgittas lägenhet i Strandbyn.


Innan debuten i Lions hade Arne utbildat sig till tandläkare under fem år och fått anställning på folktandvården i Laholm. Längre fram i livet öppnade Arne egen praktik i Laholm, jobbade en period på folktandvården i Halmstad innan han kom tillbaka till Laholm. Som assistent i Laholm hade Arne Max Garsten, som sedan fortsatte i Laholm när Arne slutade 1996.

Många är de barn som suttit i tandläkarstolen och fått sina tänder undersökta, lagade eller utdragna. Den gamla borren hann gå varm många gånger.

- Innan tryckluften kom in i bilden kunde det givetvis ha sina sidor, avslöjar Arne. En del blev lite rädda, men för det allra mesta gick det bra till slut, tillägger. han.

Motionslopp var en stor passion hos Arne. Att jobba som tandläkare innebar att man stod på i stort sett samma ställe hela dagen och då blev löpningen ett bra avbrott i vardagen.

- Eftersom jag hade en och en halv timmas lunch passade jag ibland på sommaren på att cykla ut till Mellbystrand och bada.

En tandläkardag började ofta vid halv åttatiden och var inte över förrän klockan gått runt.

När inte Arne plockade fram cykeln, så tog han som sagt vara på apostlahästarna och sprang tre, fyra mil i veckan. Motionen kändes viktig med tanke på hur arbetsdagarna såg ut.

Den här Jaguaren köpte Arne för cirka 30 000 kronor på 60-talet. Hans mamma till höger beundrar ”vrålåket”

Foto: privat

Under årens lopp har Arne varit en sann lionsmedlem. Han har hoppat in både som sekreterare och kassör.

Ett tidigt minne är när det blev tal om att ha damer i Lionsförsamlingen.

- Lars Larsson var en stadig motståndare till nymodigheten, nej inga damer bland herrarna, förklarar Arne och skrattar

Men så kom en sjuksköterska som lyckades charma Lasse och så var han frälst.

- Hon tog som första dam plats i klubben och dessbättre har ju alltfler damer fått medlemskap sedan dess, tillägger Arne,

Då, när Lionsklubben var ung, vill jag minnas att vi hade ett ”tak” på 25-27 medlemmar, inte fler. Idag har ju skaran ökat och andemeningen numera är att ha 35-45 medlemmar i klubben.

En av de allra första aktiviteterna var att sälja Lions julkalender och detta sker än idag så många år senare, en populär aktivitet som i vanlig ordning återkommer en bit in i november och avslutas på julskyltningsdagen den 2 december.

Loppis minns också Arne med välbehag.

- Vi hade vita overaller och körde kommunen runt för att hämta prylar av alla de slag.

Klubben hade tillgång till ett uthus i Nyby där vi kunde bygga på loppisförrådet.

Erik Mellkvist var en stor lionsälskare och synnerligen aktiv i klubben. Tivoli på Lerhålan gav många sköna slantar till Lions.

- Jag tror att det hette Bergströms tivoli. Gösta Persson, bankchefen, var med i Lions. Han räknade och tog hand om sedlarna, men mynten lade vi i vanliga spannar, eller hinkar. Sedan bar vi hem hinkarna till Gösta och ställde dem i hans sovrum. Det kändes säkert.

Då som nu hjälpte man människor som hade det svårt. Varje jul fick t.ex. de gamla på våra ålderdomshem en julklapp från Lions. Sak samma sker idag och nästan 30 000 kr totalt delas ut till de boende.

Då som nu hade inte Lions någon utpräglad egen klubblokal.


-  Vi hade väl de allra flesta möten på Stadshotellet där Per Ek bjöd in. Goda middagar, Mårten gås med svartsoppa eller julbord. Under en period hade vi en liten lokal i Trädgårdsstaden, sedan julfester i Lögnäs och små utflykter till hamnen i Båstad.

Lions försökte på olika sätt att öka kassabehållningen.

Arne här i trivsamt samspråk med en lionsbrodern Bertil Persson

/Foto: R. Höglund

Ett populärt inslag vid jultid var när Lionsmedlemmarna ställde upp sin vilttombola mitt på Stortorget. Pricksäkra jägare i Lions såg till att laholmarna kunde vinna både harar, fasaner och kaniner genom att köpa en viltlott på torget och gynna Lions.

- Vilttombolan hängde med i många år, minns Arne.

Vidare var Erik Mellkvist var med på nyårsrevyerna på Stadshotellet i Laholm och som lionmedlem såg han till att klubben blev involverad och därmed fick slantar i kassan.

Helstekt gris serverades också mellan varven i Mellby på 70-talet.


Arne medlem i Lions i nästan 55 år, här tillsammans med Peter Wallgren

/Foto: T. Paulison

Åren med Lions vill Arne absolut inte ha ogjorda.

- Nej, det har varit en fantastisk sammanhållning, goda kamrater och trevliga stunder tillsammans, samtidigt som man har fått vara med att ge en hjälpande hand till behövande.

Lions står för något väldigt bra där man förenar nytta med nöje på ett alldeles speciellt sätt.

Arnes 55 år i Lions tjänst för respekt med sig.

/Text :T. Paulison


Lions varma tack till golfklubbarna i Laholm och Skogaby för en fantastisk insats för Lionsgolfen 2018!


Lionsgolf i slutet av augusti

Det spelades fyrboll bästboll på Laholms GK lördagen den 25 och greensome på Skogaby GK söndagen den 26 augusti. Det kom 66 spelande par till start. Resultaten räknades med s.k. poängbogey och det par som samlat flest poäng sammanlagt under dessa dagar stod som slutlig segrare.

Lördagens tävling startade i strålande solsken och det var perfekt golfväder. Tyvärr höll det sig inte hela dagen, så de sista tävlande paren fick uppleva både åska och regn. Golfarna är ett tåligt släkte, alla paren fullföljde tävlingen, en del dock ordentligt blöta.
En av deltagarna, Niklas Öhrn gjorde en HIO (hole in one) på hål 2. För denna prestation premierades han med en flaska champagne.

Det blev många bra resultat och de tre bästa var:


1. Lisbeth Olsson / Ulf Olsson                                                     45 poäng
2. Yvonne Svensson / Arne Gustavsson                                     45 poäng
3. Toril Ahlenbäck / Tommy Ahlenbäck                                       43 poäng

 Lisbeth och Ulf Olsson

Christer Lönn och Frank Nilsson

Söndagens tävling startade med gemensam start på alla 18 hål och man gick tre par i varje boll. Under den första timmen kom en och annan regnskur men sedan klarnade det upp och tävlingen avslutades i strålande solsken.
Även denna deltävling bjöd på många fina resultat och de tre bästa var:


1. Christer Lönn / Frank Nilsson                                               40 poäng
2. Anne Tönnerheden / Lars-Gunnar Tönnerheden               40 poäng
3. Stefan Thorvaldsson / Tomas Bengtsson                           38 poäng

Spänningen bland de deltagande paren var stor inför vad det sammanlagda resultatet skulle bli. När tävlingsledningen gjort klart sammanräkningen var det följande fem par som toppade listan:

1. Christer Lönn / Frank Nilsson                                                   81 poäng
2. Anna Larsson / Niklas Öhrn                                                      80 poäng
3. Marcus Sjöström / Simon Gunnarsson                                   79 poäng
4. Elin Fyhrlund / Mattias Fyhrlund                                              79 Poäng
5. Vivi-Ann Överdahl / Thomas Överdahl                                    79 poäng

Under de två speldagarna hade vi även fyra extra tävlingar nämligen vem som kom närmast flagg på utslaget på två par 3-hål på Laholms GK och två på Skogaby GK. De fyra som kom närmst belönades med en fri weekendhyra av bil från BilMånsson resp. MotorHalland. De fyra priserna gick till följande: 

Hål 4 på LGK                             Gunvor Börjesson                     0,83 m
Hål 17 på LGK                           Mikael Johansson                    3,93 m


Hål 2 på SGK                             Conny Westerberg                    3,46 m

Hål 6 på SGK                             Roger Eriksson                          2,73 m

Vi spelade även om ett klubbpris mellan Laholm – Skogaby över de två dagarnas spel. Det bästa sammanlagda resultatet av de fem bästa paren från respektive klubb koras till årets par-klubb. Skogaby vann denna kamp med 395 - 382.

Lions fick många positiva kommentarer från spelarna och allmänt har man saknat denna tävling som legat nere ett antal år. Vi kommer därför att spela Lion-slaget även nästa år i slutet av augusti och vi hoppas på lika stor eller större uppslutning då.

Glad Lionsbroder Kurt Johansson med spelpartner Anita

Lions Club Laholm vill tacka alla spelarna för att de ställde upp och alla våra sponsorer som gett ekonomiska bidrag och priser till vårt prisbord. 

Ett stort tack även till Laholms GK och Skogaby GK som ställt sina mycket fina banor till vårt förfogande.
Nettobehållningen från tävlingen går oavkortat till vår hjälpverksamhet.


Ett särskilt tack till: 

Laholms GK

Skogaby GK

MotorHalland

BilMånsson

Amandas

Möbelgården

Fashion Dam

Fashion Herr

Drömmar Inne & Ute

Laholms Sparbank

H-Tryck AB

Gunnohus

Restaurang Delfinen

ICA MAXI

JS Beachclub

AudioVideo

Blomsterdesign

Lindqvists Herr

Mårtenssons Guld

Georg Jensen

Veinge Tryckeri

Restaurang Stallet

Bäckströms

Surfia

KGB

SHK

MicroTec


Lions deltog som vanligt i nationaldagsfirandet

Lions var som vanligt på plats i stadsparken för att grilla och sälja korv. Efter en trög start exploderade efterfrågan och korv och brödnivån sinade vid 13-tiden. Snabb utryckning av Bertil och Kalle, kunde korvförsäljningen fortsätta resten av eftermiddagen. Mycket folk och fin väder.


Lions guidades i bankens värld

Vad händer på Laholms Sparbank efter kl. 15?

Jo, att t.ex. Lions club, Laholm kommer på besök.

Maj månads klubbmöte inleddes just på stadens sparbank där bankchefen Lars-Göran Persson tog emot.

Det blev en intressant resa genom bankens utveckling från starten 1857. 

 

En bank som idag har 44 anställda och en verksamhet som kommer olika delar av kommunen till del. Inte minst föreningsrörelsen har genom bankens försorg fått ett stort ekonomiskt stöd genom åren.

- Vi försöker på vårt sätt att stödja, berättar Persson och nämner bland annat stödet till Majblomman i Laholm och möjlighet för skolornas barn att kunna åka skridsko, mycket uppskattat har det visat sig.

Banken står bland annat för omtanke, kvalité och långsiktiga affärsrelationer och presenterar sig bland annat så här:

Laholms sparbank är en fristående bank i nära samarbete med Swedbank. Genom fusion uppgick Veinge Sparbank 1971 och 1985 Våxtorps Sparbank, Knäreds Sparbank och Ränneslövs Sparbank i i Laholms Sparbank. Huvudkontoret finns i Laholm och verksamhetsområdet är Laholms kommun. Fortfarande drivs Laholms Sparbank i samma legala företagsform som då banken grundades. I en riktig sparbank finns inget vinstintresse, utan sparbankens överskott fonderas i rörelsen. Sparbankens styrelse utses endast bland personer som känner sin hembygd mycket väl. En lång tradition ska föras vidare. Laholms Sparbank skall upplevas som den bästa banken i Laholms kommun och är bygdens fullservicebank.

Efter resan från 1857 till dags datum förflyttade sig lionsmedlemmarna tillbaka i tiden igen genom att besöka bankens lilla museum. Bankens tidigare kamrer Bengt Hansson har satt sin egen prägel på innehållet där. Bland annat är det Bengt som sett till att banken har kvar sin Minutenautomat av äldre modell. Härliga foton, annonsplakat, antika skrivmaskiner och räkneapparater finns och som en extra krydda står där också borgmästare Axel Malmquists skrivbord. Så visst blev det en uppskattad rundvandring tillbaka i tiden.

Lars-Göran Persson berättade om bankens utveckling och inte minst muséet drog många blickar till sig

Banktavlor modell äldre och annorlunda

 
Bankchefen fick ta emot Lions standar efter rundvandringen och informationen om banken

Text och bild: T. Paulison


Lions firade Valborg

Oron inför Valborgsmässoafton var stor. Skulle festligheterna rentav regna bort?

Nja, det blev dessbättre inte riktigt så, men uppslutningen blev av förståeliga skäl inte så stor som förväntat när busvädret lurade bakom hörnet. Trots det kunde Lions Club känna stor tillfredsställelse över ett väl genomfört program med brasa (på land) presidenttal, manskörssång, vårtal och prisutdelningar.

President Peter Wallgren kunde hälsa välkommen och vintern rasade med hjälp av Laholms Manskör och dess dirigent Therese Bergkvist.

Vårtalaren UllaMi Nyhuus tänkte tillbaka på barndomen med skoskav från trätofflorna.

-  Poeter som skriver om att våren gör ont, vet inte vad verklig smärta innebär - att gå in ett par trätofflor barfota utan sockor är mycket värre.

Ett kul, lite annorlunda vårtal av HP:s matskribent blev det.

Manskören fortsatte på den inslagna vårliga vägen och avslutade sedan med traditionellt mello från årets melodifestival.

Lions har under många år utsett Årets Laholmare, så också i år. Aldrig tidigare har dock en så mogen man som Bo Lindblom (88 år) fått mottaga priset.

Hans kamp för mänskliga rättigheter är något utöver det vanliga. Men en tillbakablick ger vid handen att farfadern brann för Spanien, att fadern var djupt engagerad i de svartas öden i USA.

Kampen mot tortyr och dödsstraff har varit Bo Lindbloms stora passion under ett helt liv.

Bo uttryckte också sin stora glädje och tacksamhet inför belöningen.

- Jag förstår att ett stipendium medföljer, men det kommer att gå oavkortat till våra lilla Amnestygrupp för att bland annat kunna betala porto. Varje vykort till Burma som vi slåss för kostar 21 kronor.

Kvällen runt brasan avslutades sedan med checkutdelning till FUB och Reumatikerna.

Eivor Baumgarten tog emot för FUB med ett stort tack och berättade att medlemmarna ska få åka till Afrikahuset i Hjärnarp på nationaldagen. Reumatikernas ordförande Roy Runesson tackade för penningarna som kommer väl till pass för de drygt 300 medlemmarna i föreningen.

Elden falnade, men Lions Valborgsbas Ebbe Johansson kunde ändå vara mycket nöjd.

- Vi hade naturligtvis hoppats på lite fler besökare, men vädret kan man inte göra något åt.

Nästa år lär också flotten vara tillbaka på Lagan med brasa, men även årets sprakade riktigt ordentligt och gav värme till frusna åskådare.

 

Text: T. Paulison
Foto: R. Höglund


Påskträdet på Stortorget pyntat och rest


Nu kan vi börja fira påskens antågande.

I lördags fanns Lions på plats, med fjädrar, plastremsor och välväxt björkträd.

Att det var påskmarknad på torget gjorde naturligtvis inte saken sämre. Ganska gott om folk, minglade, handlade och såg till att påskbjörken blev pyntad från topp till tå.

När trädet ligger ner utmed torget får givetvis barnen chansen att ikläda sig rollen som ”pyntare”.

I veckan hade Lionsmedlemmar tidigare sett till att alla de 150 björkris man sålt pyntades med fjädrar och plastremsor.

I slutet av veckan kördes de ut av Lionsmedlemmar till respektive företag eller handlare i Laholm och dess närhet.

Traditionen med påskträd nedstucket i Stortorget är välkommen.

Rak och ståtlig stod den där och några ur Lions passade på att fylla på med ytterligare lite pynt.

Under hela förmiddagen fanns också Lions speciella påskkyckling på plats med överraskningsgodis.


Företagare, totalt 120 st. och över 500 privatpersoner gjorde att marschallrekordet från i fjol, 1409 marschaller, slogs med råge

Text och bild: Tommy Paulison


Lions redo för ny ljusfest på torget

Vi närmar oss med stormsteg den 14 februari, vilket innebär Alla Hjärtans Dag.

För tredje året i följd, spänner Lions i Laholm musklerna för att återigen genomföra klubbens mäktiga marschallfest mitt på Stortorget.

Under ett antal timmar har några av Lions medlemmar besökt företagare i och kring vår stad. Alla har oerhört generöst ställt upp för klubben.

Premiäråret bjöd på väldigt många hjärtan. I fjol slog vi sedan rekordet och det blev 1409 marschaller som lyste upp vår stad.

Efter rundturen hos företagen har vi passerat fjolårets resultat, lite drygt 1000 marschaller. Nu på lördag fortsätter vi att erbjuda privatpersoner att köpa marschaller för 20 kronor styck. Det kan rentav bli ett nytt rekord det här tredje året.

Mottagandet har varit helt överväldigande. Att kunna ställa upp så här och hjälpa behövande känns uppenbarligen rätt och riktigt för väldigt många.

I år går överskottet till Reumatikerföreningen i Laholm, samt FUB-avdelningen i Laholm. Dessutom finns Lions egen barnfond Hjärtat.

Lions finns således på torget lördag och tisdag och från kl. 15 på Alla Hjärtans Dag erbjuder vi också marschaller fram till tändningsdags kl. 17.15.

Den detaljen sköter Ungdomsbrandkåren tillsammans med Lions.

WiPå-kören förgyller stämningen ytterligare med skönsång från kl. 18.00.

Allt är således klappat och klart för årets ljusfest på Laholms Stortorg.

HP:s och LT:s reportrar ställde välvilligt upp när Lions kallade, här med Pär-Åke Eriksson, Kenth Elmvik och Ingvar Nyström

Text och bild: Tommy Paulison


Lions julgranshämtning praktfull succé 

Lions clubs medlemmar förtröttas inte.

Årets julgransinsamling blev en ny fullträff. I runda tal 200 julgranar samlades in på söndagen och gav Lions extra klirr i kassan. Cirka 20 000 kronor som nu kan fördelas till behövande.

Upptakten var lite trög, men när vi närmade oss lördag kväll var listorna över julgranar som skulle hämtas väldigt lång.

Efter två, tre timmar hade de sju ekipagen samlat färdigt. I fler fall fick granarna klippas ner ordentligt för att ge plats för lite drygt 30 granar på kärran.

Givmildheten var precis som vanligt väldigt stor. I ett fall swishade granägaren in 300 kronor till Lions och ännu fler betalade hundralappen i ställt för 60 kronor.

Granarna förvandlas nu till flis.

Traditionen med granhämtning lever vidare och har växt ordentligt de sista åren.

Under trivsamma former sågs guljackorna från Lions runt hela kommunen under ett antal söndagstimmar.

Någon hade lämnat kvar några kulor i granen, en annan hade kvar sin julgransfot.

Dagen avslutades sedan hos Monica och Kalle Klinker som bjöd frusna lions på välkommen förplägnad.

Tommy Paulison 

I Mellbystrand delade två ekipage på totalt 73 granar, en ordentlig ökning sedan förra året. Claes och Rolf klippte flitigt för att få plats med 35 granar.

Foto: T. Paulison


Stärkta av välbehövlig fika med saft och kaffe, bullar och pepparkakor, samlades vi sedan för traditionella jullekar runt granen. Herberts orkester och Kristina Oskarsson lockade med sig alla åldrar ut på dansgolvet! Stämningen var på topp!

Medan festen pågick sålde vi lotter, ett inslag som alltid är mycket populärt. Det fanns många fina vinster.


Julfesten avslutades med att vi delade ut den traditionella godispåsen och clementinen till alla barn.

Stort tack till alla gäster som kom till vår Barnens Jul-fest! Det är ni som gör festen!

Stort tack till givmilda köpmän i Laholm och Mellbystrand för fina gåvor till Barnens Jul-lotterierna!

Stort tack till våra huvudsponsorer Laholms Sparbank, Klinkers Gräv och Bygg samt ICA MAXI Mellbystrand!

Utan er generositet hade vi inte kunnat genomföra detta evenemang!

Vi hoppas kunna fortsätta traditionen och säger: Väl mött till Barnens Jul-fest 2018! Håll utkik i annonser och på Lions hemsida för info.

En god fortsättning på 2018 önskar jul-kommittén!

Anita, Hugo, Kristina, Kenth, Yvonne och Gunilla


Julglädje på Träffpunkter när Lions kom på besök

I juletid gör Lions club skillnad. Tomtebesök på de åtta ålderdomshemmen i kommunen blev som vanligt väldigt uppskattat. Alldeles nyligen var det premiär för Lions att utvidga stödet. I Laholms kommun finns sju stycken Träffpunkter dit alla, inte bara pensionärer, kan komma för en stunds avkoppling, underhållning eller bara en pratstund. Många som är ensamma söker sig till dessa lokaler som är placerade i Skottorp, Våxtorp, Ysby, Vallberga, Hasslöv, Skummeslöv och Hishult.

Träffpunkter som Lions club i Laholm bestämde sig för att stödja.

 

Gåvobrevet som gav kommunens Träffpunkter totalt 15 000 kronor

När Lions i augusti fick 25 000 kronor av Laholms Sparbank för insatsen i samband med Torgfesten, väcktes idén om att kunna ge en gåva till dessa Träffpunkter. Bankens önskan var dessutom att det skulle gå till stöd inom kommunen och i veckan som gick besökte Claes Johansson och Ingvar Nyström från Lions Träffpunkten i Skottorp för att glädja med 15 000 kronor, pengar som nu fördelas mellan de olika orterna.

 

Lions gåva välkomnades med stor glädje av Ann-Christin Johansson t.v. och Monica Ottosson. Ingvar Nyström t.v. och Claes Johansson var gåvoutdelare 

Lionsduon kunde också konstatera att den här nya satsningen på Träfffpunkterna slagit väldigt väl ut.

- Här känner man verkligen tacksamheten, menade både Claes och Ingvar. Monica arbetar, hälften på Lingården och hälften med Träffpunkterna, där tillsammans med Ann-Christin Johansson och Anita Winde från Anhörigcentrum.

Den här lunchen bjöd både på ägg, sill, Jansson, köttbullar, prinskorv med mera.

Varannan torsdag genomgående händer ett och annat på de här Träffpunkterna.

- Vi har hittat lämpliga lokaler på de olika platserna, berättar Monica, I Ysby till exempel håller man till i Kyrkstallarna, hembygdsgården i Våxtorp, Skogumsgården i Skummeslöv och skolan i Hishult.

Programinslagen är av skiftande slag.

- Vid något tillfälle har vi haft information från brandkåren och civilförsvaret.

- Helge Nilsson står bakom flera lokala filmer och har visat dem. Ibland är det hjärngympa eller tipspromenad. Vi försöker hitta på olika saker, avslutar Monica Ottosson.

- Ja, det här det bästa som finns i Skottorp tyckte bland andra Kjell-Arne Karlsson, som dessutom gärna åker med på Pubafton till Randerslund, när RödaKorsets Ullabuss rullar.

Stunden i Skottorps egen Träffpunkt var välkommen och Lions gåva gjorde skillnad.

Monica Ottosson berättade lite om Träffpunkterna och njöt av gåvan tillsammans med Ann-Christin Johansson t.v. och Kjell-Arne Karlsson, som gärna söker sig till lokalen i Skottorp när något är på gång 

Ingvar och Claes från Lions fick en trevlig jullunch tillsammans med Träffpunktens besökare. Marianne Perkerud, här tillsammans med Lionsduon hade dukat fram till allt det goda på bordet 

Text och foto: Tommy Paulison


Lions jultomtar har varit på sin sedvanliga rundtur på de sydhalländska ålderdomshemmen. Att våra besök är uppskattade går inte att ta fel på.

Lions jultomtar har varit på sin sedvanliga rundtur på de sydhalländska ålderdomshemmen.

Att våra besök är uppskattade går inte att ta fel på.

En rundtur som den här gången började på Tangon i Laholm och avslutades på Randerslund. Vid det laget hade också både Lingården, Fridhemsgården, Solhem i Veinge, Smedjebacken och Björkebogården i Knäred, samt Solgården i Våxtorp haft besök.

Traditionen har många år på nacken.

- Lika upplyftande att få göra detta varje år, konstaterade Ulla Gunnarsson, försedd med sedvanlig tomteluva och pengakuvert till varje hem.

Ulla Gunnarsson, Lions tomte kunde ge julgåva till Marlene Bengtsson på Tangon

De allra första åren när Lions kom på besök var det med en julblomma. Sedan dess har det ändrats lite grand. Ibland blir det julklappar till var och en av de boende, ibland satsar man på en gemensam fest, en god tårta kanske med något gott att dricka till.

Marlene Bengtsson har jobbat 21 år på Tangon i Laholm och har upplevt många jular.

En liten julklapp är alltid välkommen. I god tid har också personalen julpyntat så att den riktiga julstämningen ska infinna sig.

- Alltid lika uppskattat när Lions kommer på besök, konstaterade Marlene. 

Nästa gåva överlämnades på Lingården där undersköterskorna Fitore Mustafa-Bekteshi och Lindita Aliju tog emot.

Lindita Aliju och Fitore Mustafa-Bekteshi tog emot gåvan på Lingården

Lena Åkersten gåvomottagare på Fridhemsgården 

På Fridhemsgården konstaterade Lena Åkersten att påhittigheten till att göra det lilla extra för de boende är stor.

- En ostbricka till exempel är väldigt populärt.

Sista anhalten blev Randerslund där Asta Larsson och Olle Svensson kände stor glädje att få julklapp från Lions.

- Vi har det så bra här på Randerslund. Trevlig personal och god mat. Det enda jag saknar är allt fågelkvitter i Guds fria natur. Det har jag varit van vid sedan barndomen, sade Olle.

Tacksamheten var som sagt stor från samtliga hem.

Lions hedersuppdrag är därmed ännu gång slutfört.

Upplyftande att på det här sättet kunna glädja våra äldre i kommunen.

Inger Henriksson i Knäred gladdes åt Lions gåva

- Välkommen julklapp, tyckte Karina Svensson och David Nilsson på Solgården

Text och bilder: Tommy Paulison


Julskyltningen med Lions succé från början till slut

Vilken julskyltningssöndag det blev för alla laholmare.

Söndagstimmarna runt Stortorget blev en enda stor folkfest och mitt i festen fanns en rad guljackor från Lions club i Laholm.

Laholm blev Lübeck på ett alldeles enastående sätt. Heder åt de som drog igång detta ”nya” evenemang, en julskyltningssöndag mer än väl värd namnet. Ibland klagas det på att det händer för lite i Laholm, här hade vi ett bevis på motsatsen.

WiPå-kören sjöng och skapade stämning, liksom Kulturskolans ungdomar och blåsorkestern.

Vädrets makter var med julskyltningsdeltagarna den här gången, vilket lade grunden till att så många sökt sig till innerstaden.Lions hade redan på fredagen inlett med att pryda staden med julgranar

 


Lionsbröderna Kurt Johansson tjll vänster och Hugo Bäckström bedyrade för tomten att de varit snälla i år

Kulmen nåddes strax före 16 när tomten satte sig i sin stol vid torggranen. Kö för att få paket till de yngsta ringlade sig över hela torget.

En praktfull succé blev det också för Lions. Alla julkalendrar återstående 115 ( totalt 600) var slut på två timmar. Vid 18-tiden försvann den sista slaktarkorven och uppemot 300 var då uppätna med god aptit. Undrar föresten om Lions korvgeneral Bertil Bengtsson rent av drömde om korvar efter sitt maffiga eftermiddagspass.

Bertil Bengtsson var förste korvgrillare, en uppgift han skötte med den äran. Perfekt assistans fick han från Lars Jacobsson

Lägg sedan till den fina försäljningen av loppisprylar.

Laholmarna runt torget var på riktigt köphumör.

Trots att Lions till exempel satsat på 600 julkalendrar i år i stället för 500, fanns där hugade spekulanter som ville köpa när kalendrarna var slut. Tala om intresse.

Inne i det stora tältet med halmbalar på stenläggningen var det ”fullt drag” hela eftermiddagen.

Efter fyra timmar julskyltning fanns det all anledning att skriva succé med stora bokstäver för årets upplaga av julskyltning i Laholm.

Inte minst Lions club kände stor tillfredsställelse och slantarna som välvilliga sydhallänningar lagt delas nu ut igen.

Närmast åker Lions tomtar ut till kommunens åtta äldreboenden för att sätta extra guldkant på tillvaron.

Text och foto: Tommy Paulison

115 julkalendrar försvann på två timmar drygt. Kurt Johansson till vänster och Nils-Olof Esbjörnsson lockade till köp.

Ungdomsbrandkåren såg till att veden fick fart på torget, vilket värmde frusna julskyltningsintresserade 

Tomten vid granen fick besök och kön fram till paketet var lång, men glädjen över ett litet paket gick inte att ta fel på.

Fia Jacobsson och Gunilla Jacobsson såg till att loppisprylarna hittade ägare.

Kristina Bäckström och Fia Jacobsson sålde spel, men kunde inte hjälpa att den lilla järnkulan försvunnit

Så här såg Stortorgets störste tomte ut på julskyltningenBankpengar som gladde Lions

Lions gör skillnad och det gäller inte minst Lions club i Laholm.

Under året syns Lions guljackor i olika sammanhang, om det nu gäller att sälja julkalendrar, hämta julgranar, tända ljusmarschaller på torget, göra det påsksnyggt i Laholm, anordna Lionsgolf, eller pricka Golfboll i Lagan. Vid varje tillfälle har man sydhalläningarna i tankarna. Arrangemangen genererar mycket pengar som Lions sprider till behövande.

I samband med Sparbanksfesten på Stortorget fick Lions i Laholm ett bevis på den uppskattning som finns för det Lions gör. Laholms Sparbank överlämnade nämligen en check på 25 000 kronor med önskemål om att Lions ska fortsätta stödja lokalt. Ett önskemål som ingen behöver tveka om. Laholmsklubben står i allra högsta grad på Laholms och kommunens sida.

Under det år som gått samlade Lions in över 200 000 kronor som går tillbaka till behövande, till exempel prostataföreningen CaPriN, Parkinsonföreningen i Laholm, Lions egen barnfond, eller som julgåvor till äldreboendena i kommunen.

Ett nytt verksamhetsår har precis påbörjats och klubben ligger i startgroparna redan vad gäller till exempel Lions julalmanacka som kommer lagom till julskyltningen den 26 november, en julskyltning som förhoppningsvis ska bjuda på en hel del nyheter. Men till detta får Lions anledning att återkomma. 

Nu gläds vi åt Sparbankens generositet. Pengar som värmer och som verkligen sporrar Lions till att ställa upp lokalt i många olika former.

/Tommy Paulison

Guljackorna Ingvar Nyström och presidenten Peter Wallgren fick ta emot Sparbankens gåva i samband med Bankfesten på StortorgetPåskfirandet 2017

Traditioner är alltid trevligt och Lions club i Laholm frångår inte vanan att göra det extra festligt lagom till den stundande helgen.

Lions påskaktiviteter 2017, startade på söndagen den 2 april med att påskträden pyntades. På lördag den 8 april restes det traditionella påskträdet på torget.


14 februari 2017

Rekord igen!

Lions ljushjärtan inbringade totalt 60.000 kronor till Lions, som kommer att fördelas mellan Parkinsonföreningen, Prostata (CaPriN) och Lions egen barnfond.

TACK alla generösa företag och privatpersoner!


14 januari 2017

Fantastiskt rekord!

Cirka 200 julgranar - 20 000 kronor!
Som på en fotbollsmatch- ett sus gick genom publiken!
Ja, undra på att Lions medlemmar hajade till när kassören Tommy Forsberg, efter en snabb räkning, fick fram behållningen från julgransinsamlingen den 14 januari. I runda tal 200 granar gav cirka 20 000 kronor till Lions aktivitetskassa.

En sådan stor summa har Lions aldrig tidigare fått in för granarna. Generositeten var enorm. 20.000 kronor och 200 granar innebär att i stället för de begärda 60 kronor per gran, stannar summan på runt 100 kronor i genomsnitt från grangivarna..