Arkiv


Lions club i Laholm bara växer - Fantastiskt år trots pandemin

Lions club i Laholm växer i storlek vilket naturligtvis är oerhört glädjande. Trots pandemin har verksamheten löpt på väldigt bra. Detta konstaterade presidenten Gunilla Jacobsson när hon hälsade välkommen till den traditionella juniavslutningen. I september påbörjas ett nytt verksamhetsår, ett spännandes sådant med tanke på att Lions den 8 oktober ska fira sin 70-åriga tillvaro med att visa upp sig på Stortorget i Laholm. Uppslutningen i Palles lada i Mellby på måndagskvällen var stor, över 30 medlemmar mötte upp. Tre nya medlemmar valdes in och ytterligare två ska väljas in i september/oktober. Så till skillnad från många andra Lionsklubbar i Sverige växer Laholm och lider inte alls av medlemstapp.

I samband med våravslutningen togs tre nya medlemmar in i Lions club Laholm. Från vänster Fia Jacobsson, fadder till Mona Joleby, Thor Gunnar Bjelland med faddern Gunilla Jacobsson, Gunvor Renemark med faddern Anita Robertsson samt Kurt Johansson som tillsammans med Anita redogjorde för Lions etik, moral och syften. Ytterligare nya medlemmar står på tur, så i september kommer antalet medlemmar i Lions att vara närmare 40

- Att nu äntligen kunna träffas för månadsmöte kändes naturligtvis också oerhört upplyftande. Vi har haft ett konstigt år, men klarat oss igenom det på ett beundransvärt sätt, konstaterade Gunilla Jacobsson. Julgranar på torget, hämtning av begagnade granar, påskträd, ljusmarschaller, Årets laholmare, besök på våra ålderdomshem, tårtor till hemmen lagom till påsk, allt har kunnat genomföras och resultatet har varit förbluffande bra.

- Visst, vi fick ställa in både Barnens Jul och Valborgsfirandet, men nu hoppas vi på bättring till nästa verksamhetsår.

Thor Gunnar Bjelland, ny i Lions Laholm, bekantar sig med Gunilla Jacobsson, Kenth Elmvik, Göran Lundahl och Claes Johansson

Aktivitetsordföranden Dan Andersson fyllde i och berömde medlemmarnas stora engagemang.
- Vi såg bara vad som hände med julkalendern när vi inte kunde stå på Maxi och sälja. Alla ställde upp och agerade försäljare så vi kunde fortsätta traditionen.

Sammantaget mår Lions club i Laholm väldigt bra, trots coronaviruset som satt sin prägel på så mycket. Lions mål är givetvis att hjälpa, både lokalt, nationellt och internationellt. Speciellt gläds man åt att Lions egen barnfond Hjärtat fått ett lyft. - - Oerhört skoj att människor fått upp ögonen för att man kan söka penningbidrag, menar Gunilla Jacobsson,
- Vi vill ju att de pengar som vi samlar in genom våra aktiviteter ska komma till användning och till stöd för de som behöver, tillägger Gunilla.

Hämtning av julgranar blev den verkliga succén med över 300 granar och cirka 40.000 i kassan. Ett fantastiskt resultat. Året är inte riktigt slut ännu för i augusti kommer Lionsgolfen som förra året gav 40.000 kronor.

Juniavslutningen blev en trivsam tillställning och nu är siktet inställt på de 70 åren.

Under kvällen gick tanken också till tre medlemmar som med ålderns rätt dragit sig tillbaka, Rune ”Baxi” Johansson, Arne Johansson och Bertil Persson, en trio som tillhört Lions under väldigt många år.

Lars Jacobsson lämnade styrelsen och avtackades av Anita Robertsson och presidenten Gunilla Jacobsson

Ebbe Johansson frestar med lotter som Kristina och Hugo Bäckström nappar på

Lions mål inför de 70 åren blir att på olika sätt berätta och visa vad Lions står för och vad som åstadkommits sedan starten på 50-talet.

Ing-Britt Thedeby födelsedagshyllades av Anita Robertsson och Gunilla Jacobsson

Glädje över att äntligen kunna träffas, prata och lösa världsproblem tycker Bernt Karlsson, Mats Persson, Torsten Jönsson, Lars Jacobsson och Kalle Klinker

Gunilla Jacobsson hyllade Ted Binnermark och Kurt Johansson för 25 respektive 20 års medlemskap i Lions

Text och foto: Tommy Paulison


En glad överraskning lagom till påsk! I fjol delade Lions club i Laholm ut påsktårtor till kommunens äldreboenden. Ett initiativ som mottogs oerhört positivt. I år var det ingen tvekan om att göra det igen, till stor glädje för väldigt många. Totalt 27 tårtor från Cecil i Laholm och Vallåsens världshus levererades av några gulklädda lionsmedlemmar.

- Man känner sig onekligen välkommen vid sådana här tillfällen, konstaterade Kurt Johansson och Kenth Elmvik som tillsammans med Göran Lundahl och Ebbe Johansson gladde brukarna på våra hem. Redan i början av december gjorde Lions besök på äldreboendena i samband med de årliga penninggåvorna till jul.

Text: T.Paulison

Glädje och tacksamhet mötte Lions under Skärtorsdagen då 27 tårtor delades ut på de olika äldreboendena. Kurt Johansson och Kenth Elmvik var bland annat på Randerslund i Ränneslöv, där representanter för personalen gladdes åt tre härliga tårtor


Lions påskfirade i ett stilla duggregn

Påskmarknad och lite mer vardagligt liv på Laholms Stortorget blev det när Lions club reste traditionellt påskträd och liksom i fjol hyllade Årets laholmare, Kane Bengtsson. Valborgsfirande med manskörssång och brasa fick tråkigt nog vänta ytterligare ett år. I övrigt blev det enligt tradition.

Kalle Klinker på knä för påskträdet. Efter lite deckararbete kunde han gräva på rätt ställe bland gatstenarna för att ge plats åt påskträdet








Lions Dan Andersson har ett stadigt grepp om trädet och hjälper till att få det fjäderbeklädda trädet på plats

Kane Bengtsson, Årets laholmare:

”Kan mer än man tror”

En otäck olycka 1963 blev startskottet för Kane Bengtssons livsgärning - att ställa upp för de svaga i samhället, för människor med funktionsnedsättning. Vinterdagen som 24-åring blev dyster.

-Jag hade en liten egen skidbacke i Hishult, Kanes backe kallad. Jag åkte, men tappade balansen. Föll så olyckligt att jag fick ena stavspetsen i vänster öga vid fallet. 

Sedan tidigare hade Kane nedsatt syn på höger öga och nu skadade han sitt vänstra så illa att han blev totalt blind. En allvarlig skada som kunde slutat ännu värre men som nu blev startskottet för någonting gott i stället.

- Man får inte ge upp och faktum är att man kan mer än man tror, svarar Kane.

I lördags fick hishultsbon Lions clubs belöning, Årets laholmare, för sin känsla och sitt engagemang för de funktionsnedsatta i kommunen. Den nu snart 82-årige Kane var mäkta rörd efter utmärkelsen.

- Jag känner mig oerhört stolt och smickrad, konstaterade han sedan Lions president, Gunilla Jacobsson uppvaktat med motivering och check på 10 000 kronor. Kane är helt klart en profil, ett ansikte utåt för sydhallänningar som verkligen behöver stöd. I sin bredbräddade hatt är han igenkänd av många.

- Hatten har hängt med mig i alla år, den har varit med både vid Niagarafallen och på resa till Hanoi i Vietnam, säger han och skrattar.

Kane startade ett projekt med skola för synskadade just i Hanoi 2003. Att måla i olja blev tidigt Kanes passion och det var just en tavla som gjorde att Kane blev uppmärksammad av Lions club i Laholm 2006. Lions köpte in tavlan som resulterade i stort penningstöd för Kanes projekt i Vietnam. Och nu 15 år senare belönas Kane för sitt stora engagemang på hemmaplan. I många år har han suttit som ordförande i föreningen Funktionsrätt i Laholm. I den rollen har han kämpat för att skapa tillgänglighet för människor. I stöd för de synskadade, för rullstolsbundna, genom paneldebatter och speciella dagar för de funktionsnedsatta. I stort som smått har han funnits där som en pådrivare, med stort hjärta.

2017 fanns han tillsammans med ”Strand för alla” för att stödja bilar på stranden, ”

"Att kunna köra ned till sandstranden med bil, lasta ur sin rullstol eller rullator och känna att man är delaktig i stranden känns väldigt bra” Det kunde man läsa i de lokala tidningarna vid det tillfället.

Sedan 2020 bor Kane i Skummeslövsstrand tillsammans med sin livskamrat Monica Yngvesson.

- Tyvärr har jag ingen ateljé att måla i längre sedan vi flyttade från Hishult.

Men som sagt det finns annat att engagera sig i. Nu frågar man sig naturligtvis hur Kane tänker använda Lions pengar?

- Det har vi väl inte bestämt, men för 50 år sedan var vi på Gotland, en underbar plats. Så kanske kan vi resa dit en andra gång, förhoppningsvis fram i augusti, avslutar Kane Bengtsson.

Lions president, Gunilla Jacobsson, kunde glädja en rörd Kane Bengtsson med priset som Årets laholmare







Kane Bengtsson tillsammans med sin livskamrat Monica Yngvesson. Kanske blir det en resa till Gotland fram i augusti

Text och foto: T. Paulison


Lions club håller på påsktraditionen

Påskhelgen närmar sig med stora steg. I klartext betyder det att Lions club i Laholm håller fast vid sin tradition att leverera fjäderklädda påskträd och göra det extra festligt. I helgen var det dags för medlemmarna att smycka björkträden med fjädrar i olika färger.

Ett gäng lions hade samlats i Grevie för att sätta fjädrar i träden. Kenth Elmvik var en av de flinka


Claes Johansson koncentrerar sig. Det gäller att sätta fast fjädrarna ordentligt

Aktivitetsordföranden Dan Andersson kunde notera 142 påskträd som nu placeras runt lite var, utanför butiker och företag allt för att höja stämningen och göra det lite ombonat. Lite extra fest blir det lördag den 27 mars, då på Stortorget i Laholm. Det stora björkträdet ska pyntas, en uppgift inte minst för barnen och trädet finns på torget från kl. 10. Tre timmar senare ska det resas för att smycka staden över påskhelgen.

Nils-Åke Esbjörnsson kan konstatera att släpvagnen snart är fylld av vackra påskträd


Göran Lundahl kan med stolthet beskåda ett av mästerverken

Lions har trots alla restriktioner kunnat genomföra både julgransuppsättning, julgransinsamling, marschallförsäljning och nu alltså påskträdsuppsättning. Med med tanke på situationen med smittspridning och försenad vaccination lär Valborgsfirandet med brasa och manskörssång vid Lagans strand få ställas in. Nästa stora Lionshändelse blir sannolikt Lionsgolfen i augusti tillsammans med de båda Golfklubbarna i Laholm och Skogaby. 

Några av lionsdamerna valde Mellbystrand när de placerade ut fjädrarna. Ute i trädgården träffades Yvonne Karlsson, Gunvor Renemark, Maria Wernant och Anita Robertsson och njöt i solen

Text: T Paulison Foto: D. Andersson


Lions ljusfest modell annorlunda

Alla Hjärtans Dag har under flera år spridit värme på Laholms Stortorg genom Lions clubs försorg. I år var risken uppenbar att det populära evenemanget skulle ta paus. Men skam den som ger sig. Lions ville inte bryta traditionen, så därför blev det en coronaanpassad manifestation med cirka 600 brinnande marschaller framför Rådhuset.

- Vi förstod tidigt att vi inte kunde gå runt och knacka dörr hos företagare inte heller gå på privatpersoner på gatan, berättar aktivitetsordförande Dan Andersson. Vi bestämde att i all enkelhet tända ett antal marschaller, dock inte i närheten av de drygt 1500 som brukar sprida värme varje år den 14:e februari. 

Dan Andersson, Ebbe Johansson, Gunvor Grönros och Peter Wallgren hjälps åt att tända marschaller på Stortorget

En och annan flanör stannade till framför Rådhuset när skymningen började lägga sig

Lions inhämtade tillstånd i vanlig ordning, men samtidigt gick det inte att göra reklam för evenemanget med tanke på att det skulle locka folk till torget. Nu blev det en eller annan söndagsflanör som spatserade förbi och tog en bild att skicka till nära och kära. Ett antal Lions kunde via telefon nå en hel del givare, men där fick det stanna det här året med tanke på omständigheterna. Pengarna går till Lions hjälpverksamhet.

Bilder med telefonens hjälp, men på ett i övrigt ödsligt torg i Laholm

Nästa år hoppas vi givetvis vara tillbaka så vi kan locka laholmarna till Stortorget och njuta på riktigt. Lions känner dock stor tillfredställelse över att sedan november kunnat genomföra försäljningen av julkalendrar, utplacering av julgranar, hämtning av begagnade julgranar och inköp av påskträd. Över 400 inhämtade begagnade julgranar sticker givetvis ut och gav Lions över 40 000 kronor i kassan.

Från Rådhusets ovanvåning gick det bra att få en överblick över de nio hjärtan som brann samtidigt som februarisolen var på väg ner

Text och foto:: T. Paulison


Valborgsmässoafton!

Lions gästade Vallens BMX-hall 


Maskinhallen från 1991 har växt ut till en spännande satsning för Vallens säteri Våxtorp. Plötsligt huserar här cyklister, BMX racing och mountainbike. Banan är 200 meter lång och härligt upplyst. Fyra meter hög start med 4-mannagrind. Totalt handlar det om en satsning på cirka en halv miljon kronor. Lions medlemmar fick en annorlunda upplevelse på februarimötet då Kerstin Hallenheim berättade om den nya satsningen. Sveriges första, och då givetvis också största BMX-hall,har nu varit igång cirka ett år och blivit en praktfull succé. 

- Vi kunde inte drömma om en sådan uppslutning. Jag torr att 700-800 cyklister varit här redan, berättar Kerstin. Ängelholmscyklisterna är flitigast och besöker Vallen tre kvällar i veckan. Vi har en egen hemsida och via den får deltagarna information. De ringer upp oss och får koden till hallen. 

Yngste cyklist så här långt är fyra år, den äldste drygt 60. Intresset är översvallande, inte minst från Svenska Cykelförbundet som lanserar läger för ungdomarna. Vallen har som bekant också gårdshotell som öppnar möjligheterna för övernattning i samband med lägren. 

- Det blir som en helhet med praktik ute i hallen och lite undervisning inomhus i vår hotelldel, berättar Kerstin. 

- Idén väcktes från får sida för ett par år sedan. Min son Henrik har två barn som gillar den här sporten. Och på den vägen är det. Personligen tyckte jag till en början att det var smått galenskap, säger Kerstin och skrattar. Men ni ser hur intresset är och vad det betyder för ungdomarna inte minst.
- Vi har satsat bra på själva underlaget. Allra överst finns där en blandningar träflis, nästan lika hårt som asfalt. I förlängningen är det inte omöjligt att både Danmark och Finland vill utnyttja vår bana. Speciellt danskarna ser vår bana som bästa alternativet, jämfört med Danmark. Det kostar ingen förmögenhet att få ett träningspass på Vallen. 

- Vi tar hundra kronor om dagen per barn, och det känns som att vi inte tar ut något överpris. En nya fluga håller på att växa till sig i Sverige och Våxtorp ligger i framkant med sin ändamålsenliga inomhushall. 

- Många är väldigt unga, men vi har krav på att där ska finnas ett stort föräldraansvar i samband med barnens övningar. Vi kan inte ta det ansvaret. Vi lånar däremot ut både cyklar och hjälmar, avslutar Kerstin Hallenheim.

Lionsmedlemmarna fortsatte sedan med sitt månadsmöte.

Text och bild: T. Paulison

BMX-hallen i Våxtorp, 200 meter lång, har blivit ett riktigt populärt tillhåll för cykelentusiasterna

Det gäller att hålla tungan rätt i mun i den ”guppiga” banan

Här kastar man sig ut hals över huvud, ung som gammal

Det gäller att skaffa sig ett bra läge för att vara först över mållinjen


Kommundirektör på Lionsvisit

”Kroka arm och se framåt med alla dessa fina förutsättningar som finns i Laholm med omnejd” 

Den kommentaren fällde nye kommun-direktören Anders Einarsson när han gästade Lions januarimöte. En 46-åring som kommer från åtta år som kommun-chef i Bollebygd. Uppenbarligen en jord-nära person som gav ett verkligt gott intryck.

- Eftersom vi haft sommarhus i Höganäs har jag kört förbi Laholm ett antal gånger, men aldrig varit inne i staden. 

Anders berättar att han började vid hemtjänsten på äldreboende, läste till socionom och arbetade bland annat som socialchef i Partille innan han hoppade på kommunchefsjobbet i Bolleybygd. 

- De åren ångrar jag verkligen inte, men så fick jag se om den lediga tjänsten i Laholm. Efter diverse intervjuer fick jag erbjudande om att ta tjänsten. Uppenbart har Laholm mycket framför sig och trots att jag inte varit i Laholm så länge känns det som att orten har alla förutsättning att lyckas. 

Anders Einarsson gjorde ett gott intryck när han gästade Lions klubbmöte

- Det är givetvis positivt att växa, men samtidigt måste vi vara långsiktiga och ta kloka beslut. Personligen känns det som att Laholm borde ha större självförtroende än vad som är fallet. Nu gäller det att lägga otydligheterna och ”skandalerna” bakom sig och se framåt.

- Vi finns i en region som har väldigt mycket. En lång härlig sandstrand, ett mysigt centrum och stadskärna, vi har skog, ett härligt inland och en lika härlig ås i söder. För mig känns det viktigt att kunna kroka arm och se framåt. Här finns alla förutsättningar att lyckas, det är jag helt övertygad om - Jag tror mycket på Laholm och vill ge staden och kommunen åtta år. Kontinuitet är alltid bra. Leva som man lär känns helt riktigt, avslutar Laholms nye kommundirektör.

Text och foto: T. Paulisson


Populärt julbesök av Lions tomtar

Så här års, dagarna före jul, gör Lions club i Laholm sin årliga tur till kommunens samtliga ålderdomshem.

Årets i särklass populäraste uppdrag väntade Ulla Gunnarsson och Tommy Paulison.

2019 blev absolut inget undantag.

Att glädja de boende på våra ålderdomshem har varit tradition för Lions långt tillbaka i tiden.

Lions första anhalt blev Tangon i Laholm. Ulla Gunnarsson, Lions jultomte, bekantar sig här med Maj-Britt Andrén, Åsa Lundin och Gunilla Sämberger.

- Jag kommer ihåg när ”Gutten” Henrikson stod i spetsen och man överlämnade en julblomma, berättar Ulla. En vanlig tradition på 60-talet.

Sedan en tid tillbaka delar man ut en penninggåva, 100 kronor till var och en. Så under onsdagen   överlämnades totalt mellan 25 och 30.000 kronor, pengar som mottogs med stor tacksamhet på samtliga boenden.

- Alltid lika skoj att få göra det här, säger Ulla. Det känns verkligen att vi är välkomna och att man innerligt väntar på det här besöket.

Penningar som kommer väl till pass för de olika hemmens brukare.

En julklapp till var och en, lite gott på julbordet eller något spännande att dricka. Det är lite olika från hem till hem.

Tangon, Fridhemsgården, Solhem i Veinge, Smedjebacken och Björkebogården i Knäred, Solgården i Våxtorp, Randerslund och Lingården stod som vanligt på tur.

Några timmars utflykt för Lions tomtar, som förutom penninggåvan delade ut ett exemplar av Gamla Laholms Årsbok om Laholms Tidning till varje hem. Också detta blev synnerligen uppskattat.

Penningarna kommer givetvis alla till del, som en liten guldkant på tillvaron.

Ett hedersuppdrag för Lions båda jultomtar.


Decembermötet.

Lions decembermöte var också årets julfest. Ett trettiotal medlemmar med respektive partner samlades på söndagen den 15 december på Strandpensionatet i Skummeslövstrand för att hålla ett klubbmöte, men också avnjuta ett traditionellt julbord.

Kvällen inleddes med glöggmingel varefter Lions medlemmar drog sig undan och avhöll ett sedvanligt klubbmöte.

Vikarierande Presidenten Ebbe Johansson, inledde mötet med att låta klubben välja in två nya ledamöter, Ingela Strandborg Alm och Christer Johnsson. Gemensam fadder för båda är Gunilla Jakobsson.

Som avslutning på mötet, gratulerades Claes Johansson av Ebbe och Anita. till att ha lagt totalt 70 årsringar till sin ålder.

Ebba och Anita gratulerar Claes

Christer Johnsson och  Ingela Strandborg Alm

Efter ett snabbt genomfört möte, återförenades hela gruppen åter för att gemensamt inta ett dignande julbord. Maten åts och diskussionerna blev livligare ju längre kvällen led. Snart var det dags att bryta taffeln och ge sig ut i det vindpiskande regnet och förflytta sig hem.

Text och Foto: R. Höglund


Novembermötet

Lions njöt av nyrostat kaffe

Doften av nyrostat kaffe slår emot när man öppnar dörren till I’m Coffee vid Slottsmöllan i Halmstad.

Lions medlemmar från Laholm njöt i fulla drag när november månads möte hade förlags till kafferosteriet som nu drivits i sex år av Ida Sow med sin make Osman.

Väggarna i lokalen andas historia. Morfar i Guinea hade sin egen kaffeodling i slutet på 50-talet. Han gick bort för tio år sedan, men traditionen med kaffebuskar och egenhändigt rostade bönor lever vidare genom Ida och Osman.

Ida och Osman lever med sitt kaffe och produktionen på Slottsmöllan har nu drivits i sex år

Studiebesöket blev en spännande upplevelse för de drygt 25 medlemmarna från Lions, Laholm.

Osman och Ida visade ett bildspel från odlingen i Guinea och berättade samtidigt om det tuffa arbetet med att plocka buskarna rena. Allt görs för hand. Odlingen är småskalig och man besprutar väldigt lite på bra jord för buskarna.

Avocado och bananer har planterats för att skydda kaffebuskarna. Odlingen sker på cirka 20 ha och allt ekologiskt. 

Området i Västafrika är störst på kaffe.

Ida Sow levererar kopp efter kopp till Lions medlemmar, som hade all anledning att njuta.

För Ida och Osman har kaffet blivit deras passion i livet, ett levebröd som de stortrivs med.

Visst kan det vara olidligt varmt i samband med att kaffebuskarna ska plockas rena, men allt går.

I lokalerna på Slottsmöllan levererar man både kaffe, tee och rostmaskiner. All produktion sker på Slottsmöllan och rostmaskinen levererar ett ton per dygn.

- Visst blev det förknippat med mycket arbete när vi för sex år sedan startade eget, men när man får härlig respons på det man gör är det mödan värt, berättar de båda.

- Vi försöker givetvis sprida budskapet om de olika kaffesorterna, tillägger Ida.

Osman poängterar att det är just ”skillnad på kaffe och kaffe” och han reser ut över stora delar av Sverige och sprider intresse kring kafferosteriet i Halmstad.

Nu känns det som man vuxit in i lokalerna. Efter sex år har man också anställt ytterligare en person i företaget.

Osman brinner för sitt arbete och utflykterna och arbetsdagarna i Guinea ger så otroligt mycket tillbaka., konstaterar han

Text:T. Paulison Foto: T. Paulison, T. Binnermark

Lionsmedlemmarna blev bjudna på två sorters spännande kaffe och lät sig väl smaka.

Utvalda bönor rostade till perfektion för er som älskar kaffe. Så låter det i företagets reklam kring kaffet.

- Kontakten med Guinea ger så otroligt mycket tillbaka, att det är värt allt arbete som läggs ner, avslutar de båda innan lionsmedlemmarna drar sig tillbaka med doften av nyrostade bönor.

Lions president, Göran Lundahl, överlämnade Lions standar till Osman
















Under klubbmötet honorerades Karl-Fredrik Klinker för de trettio år han hittills varit medlem i Lions Club Laholm. 


Oktobermötet

Avfallshantering ger Laholm pluspoäng

Laholms kommun är uppenbarligen på rätt spår när det gäller att ta hand om kommun-innevånarnas avfall.

Lions medlemmar gjorde nyligen ett besök på deponin i Ahla och blev med all rätt mäkta imponerade av det man fick se.

Guidade av Eva Aronsson och Lotta Wolf från kommunen fick man en klar bild av hur man tar emot allt det vi människor kastar. En stor apparat men en väldigt väl fungerande sådan.

Papper, plast, restavfall och matavfall står på menyn och i Ahla står åtta läckert gröna containrar på räls för att ta emot lastbilarna när de kommer med sitt innehåll.

- Vi har ett helautomatiskt system som slagit väldigt väl ut, berättar Eva Aronsson. På det här sättet minimerar vi transporterna, minskar risken för olägenheter och förbättrar samtidigt miljön.

Lions medlemmar fick en inblick i avfallshanteringen i Ahla. Eva Aronsson och Lotta Wolf var två riktigt pålästa guider. I bakgrunden några av de gröna containrarna som tar emot avfallet

- Vårt mål är att vi på sikt ska kunna halvera restavfallet. Längre fram är det också tänkt att vi i full utsträckning ska få med oss hyreslägenheterna i kommunen. 

En annan nyhet är att man i Ahla ska öppna byggåtervinning för allmänheten.

Ett besök på Ahla soptipp och deponin där ger vid handen att det är synnerligen rent och snyggt i hela anläggningen.

- Införandet av kärl 1 och 2 har gått för-hållandevis bra i kommunen, konstaterar Eva och Lotta.

Eva Aronsson och Lotta Wolf gav stort beröm till laholmarna för deras sätt at ta hand om avfallet

- Vi kan faktiskt vara stolta i Laholm och vi verkar kunna bli en referensanläggning för andra kommunen, vilket naturligtvis gläder oss. 

- Själva har vi varit runt och sett oss omkring och jämfört med Laholm finns det platser som man inte blir lika imponerad av. Där har funnits både ohyra och lukt. En syn som skulle kunna medföra uteblivet miljötillstånd.

Hugo Bäckström och Kenth Elmvik studerar ett berg av metall i Ahla

Lions studiebesök resulterade givetvis i ett antal frågor, inte minst om de så omtalade papperspåsar som används för matavfall.

-Vi känner att vi satsat rätt med påsarna och som sagt laholmarna får beröm på det sätt man handskas med matavfallet. På andra håll har man ju haft gröna plastpåsar i stället, men eftersom systemet läser av den gröna påsen, finns det inget som säger att det kanske ligger blöjor i påsen i stället för matavfall.

- Laholm har investerat för miljön på ett väldigt bra sätt, konstaterar både Eva Aronsson och Lotta Wolf.

- Vi har gjort detta i precis rätt tid. I framtiden räcker det förmodligen inte med två sop-kärl.

LAHÅLLBART är ett varumärke vi kan stå bakom, konstaterar de båda. Faktiskt ganska fyndigt om vi får säga det själva.

Lionsmedlemmarna gjorde också stora ögon på plats i Ahla.

En myt som det oftast talas om är att färgat och ofärgat glas kastas på ett ställe, men så är inte fallet i Ahla.

Lite kuriosa - återvinning av kapsyler under ett år skulle räcka till karossplåt för 2200 personbilar.

Alla förstår rimligtvis hur viktig avfallshanteringen är, att framtida generationer ska sortera sina sopor på ett rätt sätt och därmed skapa förutsättningar för en miljö som vi kan leva i.

Studiebesöket avslutades inne i stugvärmen där Eva och Lotta fortsatte med informationen till lionsmed-lemmarna

Efter det intressanta studiebesöket och informationen i klubblokalen, avhölls ett sed-vanligt månadsmöte under ledning av President Göran Lundahl.

Text och foto: T. Paulison


Septembermötet


Lionsmöte om donation, ”Du kan rädda någons liv”

Upptakten på Lions Laholms första månadsmöte för verksamhetsåret, innebar en annorlunda stund för medlemmarna.

Renja Skog, donationsansvarig läkare på Hallands sjukhus, berättade om den stora och många gånger känsliga fråga som handlar om att donera organ till en avliden.

Vem kan donera sina organ?

Jo, de flesta i Sverige har förutsättningar att bli donatorer.

 Renja Skog, donationsansvarig läkare vid Hallands sjukhus gästade Lions septembermöte och pratade om donationer

Det finns inga åldersgränser för organdonation när det gäller myndiga personer. Även den som är omyndig kan från 15 år anmäla sig till donationsregistret utan samtycke från vårdnadshavare.

Levnadsvanor eller eventuella sjukdomar är inget hinder för att vara med i donations-registret. Sjukvården gör en noggrann individuell medicinsk bedömning av alla som blir aktuella för donation.

Döden är det oundvikliga. Men när är man död?

Enligt svensk lag används total hjärninfarkt som dödsbegrepp. Det innebär att en människa är död då hjärnans samtliga funktioner oåterkalleligt har upphört på grund av att blodcirkulationen till hjärnan helt har avstannat. En donator ska avlida i respirator på en intensivvårdsavdelning.

Renja konstaterar att intresset är stort för att donera ett organ.

- Det handlar faktiskt om 80 procent, berättar hon.

- Oerhört viktigt att man pratar med varandra i familjen om hur man vill ha det. Att du får fram ett samtycke efter intervju med närstående.

Donation kan rädda liv, men ämnet är stort och frågorna runt omkring är många och viktiga. Att diskutera donation eller ej, inte minst inom familjen. Hur gör man när det oundvikliga inträffar?

Donationskort finns på apotek eller vårdcentraler. Kortet ska du förvara lättillgängligt tillsammans med en identitetshandling. På donationskortet kryssar du för ditt ja eller nej till organ- och vävnadsdonation.

Är viljan känd eller okänd? Det är en viktig frågeställning. Hur gör jag då min vilja känd? Jo genom donationskortet, eller att ha pratat med närstående eller helt enkelt att anmäla sig till donationsregistret.

Kan ett ja förändras till ett nej längre fram i livet, eller tvärt om?

- Jo, men det är alltid den senaste viljan som gäller, förklarar Renja.

- Det kan naturligtvis vara oerhört svårt att ta ställning och det föregås ofta av en lång process.

Renja noterar vidare:

- Trots att de flesta är positiva till att donera organ och vävnader efter sin död blir många möjliga donationer inte av och det fattas organ som skulle kunna rädda livet på någon annan. Antalet faktiska organdonatorer i Sverige är ca 250 idag.

Högintressant upplysning för Lions medlemmar om en fråga som berör oss alla i högsta grad.

Efter det intressanta föredraget fortsatte klubben med månadsmötet, med bland annat inval av två nya medlemmar, Maria Wernant och Mats Persson

Presidenten förärade de nya medlemmarna varsitt Lionmärke

President Göran Lundahl och Anita Robertsson gratulerade födelsedagsbarnet Gunvor Grönros


Text och foto: T. Paulison

Två nya medlemmar valdes in. Maria Wernant och Mats Persson. Kurt Johansson och Anita Robertsson läste upp Lions etik och syften.

Peter Wallgren förärades en god dryck när han nu lämnade styrelsen


Golffest i dagarna två med Lions

 

I fjol kunde Lions club i Laholm glädja sig åt två fantastiska golfdagar, en i Laholm och en i Skogaby.

I år tog man nya tag med Lionsgolfen, inledde i Skogaby och avslutade på Laholms Golfklubbs bana i Våxtorp.

Roland Svensson missar inte chansen så nära flaggan. Intresserade åskådare är Lars och Lena Jageland tillsammans med Inga-Lill Svensson

Strålande golfväder i två dagar och stor uppslutning av golfare, främst från närområdet.

Cirka 140 spelare deltog under de båda dagarna.

Fyrboll bästboll genomfördes i Skogaby och sedan fortsatte man med greensome i Våxtorp.

De sju bästa resultaten summeras och klubben med högsta resultat koras till årets parklubb.

Claes Johansson, Ebbe Johansson, Gunilla Jacobsson och Kurt Johansson höll i trådarna när tävlingen inleddes i Skogaby.

- Det här är en riktigt trevlig spelform som verkligen uppskattas, konstaterar Ebbe Johansson.

Sponsorer har köpt in sig med skyltar som är utplacerade på olika hål.

Detta bland annat, ger en fin slant till Lions, pengar som man sedan kan slussa ut till behövande i kommunen.

- Vi känner naturligtvis dessutom stor tacksamhet mot Skogabys och Laholms golfklubbar som i högsta grad bidrar till att de här två tävlingarna ger Lions ett fint överskott.

Trevlig samvaro på golfbanan i Skogaby. Jerker Jacobsson, Kenneth Sand, Arne Persson och Lars Jacobsson trivdes med Lionsgolfen

Ibland har man riktigt otur när man svingar golfklubban, otur som drabbar alla. Lars Jacobsson tog dock mötet med vattnet med högburet huvud

Lena Jageland imponerade på sin omgivning under inledningen av lördagstävlingen

Två bilfirmor fanns också på plats och visade upp sina bilar.

Under en jeeptur med Lions Ebbe Johansson är det uppenbart att lördagens golfspelare trivdes på den fina banan. Trots mycket regn höll banan bra.

Det är bara på några få ställen som regnet slagit till och gjort underlaget blött.

Först ut på banan var kvartetten Roland /Inga-Lill Svensson, Lena/Lars Jageland.

Lena och Lars tillhör Lions Eldsberga och stortrivdes.

- Ett bra sätt att bidra till Lions verksamhet, konstaterade Lars som samtidigt noterade att hustrun visade storform och inledningsvis var riktigt svår att rubba.

Totalt genomfördes dagen över 18 hål.

Under söndagen fortsatte man i Våxtorp och möttes där av lika fint väder som på lördagen.

- Nästan osannolikt med två sådana här dagar i följd, noterar Claes Johansson sedan sista bollen slagits på golfbanan i Våxtorp. - Vi känner stor glädje över alla positiva kommentarer vi fått ta emot från spelarna under de här två dagarna.

Ett hastigt överslag ger vid handen att själva tävlingen gav ett överskott på 30 000 kronor till Lions och ytterligare 14 000 via sponsring.

I lagtävlingen stod på nytt Skogaby golfklubb som segrare.

Segrarna rond 1 i Skogaby, Elin Fyhrlund och Mattias Fyhrlund, Skogaby Golfklubb

Segrarna rond 2 i Laholm, Anita Andersson och Dick Eriksson, Skogaby Golfklubb

Ett nöjt Lionsgäng efter prisutdelningen t

Klicka på länkarna nedan för att se de olika resultatlistorna från Dubbelslaget

Text: T. Paulison, Bild: T. Paulison, A. Johansson

Gös lockade Lions till Tiraholm

Lions säsongsavslutning gick helt i fiskens tecken. Enligt traditionen brukar klubben försöka göra junimötet till något extra. I år gick bussfärden till Tiraholms Fisk där Forskningsstation Bolmen informerade om sina forskningsprojekt.

Nästan 30 resenärer gav sig iväg till Gräddhyllan i Råstorp för en stunds härlig fika. På slingriga grusvägar bar det sedan iväg mot Tiraholm och en fantastisk skön natur runt Bolmen.

Bussturen dit tog lite längre tid än väntat, men Joar från från forskningsstationen hann dock berätta om det arbete som forskningstationen Sydvattnet utför.

Bolmen är den 12:e största sjön i landet. Stationen genomför en rad projekt för att säkra vattnet i Bolmen. Här finns råvatten som gör sjön unik och man tar ständiga vattenprover och studerar klimatförändringarna.

Ett givande gösfiske bedrivs i Bolmen

 

Joar från forskningsstationen i Bolmen informerade om olika projekt som bedrivs i sjön.

Joar berättar också att man anordnar kurser , ”Tänk H 2 O”, där ungdomar utbildas i måtto att öka medvetandet om vattnets värde och betydelse. Samarbete görs dessutom genomgående med biologer från högskolan i Halmstad och 2020 hålls en stor vattenkonferens på Tiraholm.

Bolmen är en sjö rik på ål, men framför allt gös som ständigt ökar och som sätter sin prägel på den meny som Tiraholms Fisk erbjuder.

Vicky Kirsebom/Ekwall, bördig från Hishult, berättade om familjens satsning på fiske och fiskrestaurang i Tiraholm. Gästerna är många under en säsong, uppemot 25 000 senast

Lions lät sig väl smaka av grillad gös, smörgrillad gösrygg eller mixad grilltallrik med gös, gädd- och regnbågsfilé.

Tiraholms Säteri är en gård med gamla anor. Idag bedriver familjen yrkesfiske i sjön.

I början av 1920-talet insjuknade en stockholmskvinna vid namn Maja i tuberkulos och behövde frisk luft. Luften vid Bolmen var ren och hälsosam. Hennes man Per Ekwall köpte därför Tiraholm 1928. Paret fick fyra barn och lillpojken i syskonskaran, Nils, driver nu tillsammans med hustrun Vicky gården sedan 1981, där fiske är huvudsysslan.

Vicky har för övrigt sina rötter i Hishult, då med efternamnet Kirsebom.

Hon berättade med inlevelse hur Tiraholm utvecklats fram till dags datum. Åren gick, familjen fylldes på med tre barn som alla nu är engagerade i företaget. 1988 öppnades en av Sveriges första gårdsbutiker. Fiskrestaurangen växte fram och 1998 öppnades den. Förmodligen är serveringen den enda renodlade insjöfiskrestaurangen i Sverige. 2006 hade behovet av en festlokal fått fäste. När stormen Gudrun drog fram och tog stora delar av skogen sågade man upp timmer och byggde en pub och glasskafé av timret.

Alltfler upptäckte restaurangen och 2010 ökades kapaciteten från 40 till drygt 100 sittplatser.

Familjen Ekvall har skapat ett familjeföretag. Nästan 25 000 restauranggäster på ett år säger det mesta.

Miljötänk och ett stort engagemang för bygden har genom åren givit Tiraholm flera fina priser.

Lions medlemmar med respektive, fick en givande upplevelse. Dagen avslutades med ett kort junimöte på plats innan hemfärden..

 

Yvonne Karlsson, födelsedagsbarn, hyllades av president Ebbe Johansson och Anita Robertsson.

Två styrelseledamöter avtackades, Hugo Bäck-ström och Tommy Paulison. Pär-Åke Eriksson och Peter Wallgren saknades vid fotograferings-tillfället.

Inne i fiskaffären hittade Hugo Bäckström fyra mäktiga gäddhuvuden

I september är det dags för start av ett nytt verksamhetsår för Lions Laholm.

Dessförinnan ska klubben genomföra två dagars Lionsgolf i Skogaby och Laholm, 24-25 augusti.

Text och bild. T. Paulison


Marsmötet


Lions ”ryckte ut” till brandkåren i Laholm

Räddningstjänstens roll i samhället kan naturligtvis inte nog poängteras och värdesättas.

Lions medlemmar, totalt drygt 30, hade förlagt sitt marsmöte till brandstationen i Laholm där räddningschefen Niclas Wilsson och ungdomsbrandkårens starke man Stefan Agnesson tog emot.

Laholms räddningstjänst ger onekligen ett synnerligen stabilt intryck.

Antalet anställda är ungefär 100, varav 90 på deltid.

Inom fyra minuter ska räddningskåren kunna rycka ut.

- Vi gläds dessutom åt att ha kvinnor i kåren, berättar Niclas. En blandning har många fördelar.

Förutom Laholm finns brandmän både i Våxtorp, Knäred och Hishult.

Niclas Wilsson berättade för Lions medlemmar om Laholms starka räddningstjänst

2018 var ett synnerligen speciellt år för räddningstjänsten i stora delar av vårt land. Skogsbränder som härjade på flera olika platser och krävde stora räddningsinsatser.

- Klart man var orolig. Jag såg framför mig ett scenario där hela Mestocka stod i lågor. Dessbättre blev det aldrig verklighet, berättar Niclas.

Han konstaterar också bland annat att antalet drunkningstillbud ökade till nio jämfört med endast ett under 2017. Den varma sommaren med många badande var naturligtvis en anledning till detta.

Räddningstjänsten jagar ju alltid minuter, att man så snabbt som möjligt ska kunna var på plats.

Inom en snar framtid ska man försöka testa en ny sorts hjälp i kommunen, där hemtjänsten kommer in i bilden. Att man därifrån ska kunna bistå räddningstjänsten i ett tidigare skede när man ändå kör runt till olika brukare i kommunen.

I övrigt är givetvis utbildning en viktig del i räddningstjänstens utveckling. Att brandmännen håller sig friska, att man minimerar exponeringen och hela tiden ser till arbetsmiljön.

Ungdomsbrandkåren är en viktig del i Laholms verksamhet och här håller Steffan Agnesson fanan högt.

- Han är ovärderlig för oss, konstaterar Niclas Wilsson.

Utbildning av ungdomsbrandmän har varit framgångsrik i Laholm under många år, både i Laholm, Knäred och Våxtorp med genomgående 12 ungdomar på varje ställe.

- Vi har satsat i genomsnitt på sju olika övningar per termin, berättar Agnesson. Det som började med pojkbrandkår 1969 har växt till ett synnerligen framgångsrikt koncept.

Stefan Agnesson ligger bakom hemligheten med ungdomsbrandkåren i Laholm som växt sig riktigt stor. Nästa projekt för Stefan blir att försöka utveckla ungdomsbrandkårerna över hela Sverige

Laholm ligger riktigt bra till när det gäller rekrytering och ungdomsbrandkåren är synnerligen viktigt konstaterar Niclas Wilsson. Varje sommar brukar ungdomsbrandkåren vara på en utlandsresa och träffa likasinnade under trivsamma former,

- Alla vill inte spela fotboll eller rida och med Stefan i spetsen har vi lyckats fånga upp ungdomar som verkligen gillar att vara brandman, tycker Niclas

- Alla visar sådan glöd, avslutar Stefan Angesson. Och det visar bland annat ungdomarna när de välvilligt ställer upp och tänder – och släcker – Lions alla ljusmarschaller på torget eller fixar Valborgsbrasan på Lagan.

Lions medlemmar fick chansen att vandra runt i lokalerna och bland annat bekanta sig med hela den imponerande vagnparken.

Trevlig samvaro på brandstationen i Laholm. Från vänster ungdomsbrandkårens starke man Stefan Agnesson, Kurt Johansson, Karin Caster, Maj-Britt Hultén och Ulla Gunnarsson

Så här ska man göra om någon sätter något i halsen. Ett par ungdomarna från ungdomsbrandkåren visade hur det ska gå till, den s.k. Heimlichmanövern

Heimlichmanövern kallas den rörelse med vars hjälp det är möjligt att få loss objekt som täppt till luftstrupen och därmed hindrar andning vid ett luftvägsstopp. Manövern är uppkallad efter Henry Heimlich (1920-2016), som utvecklade metoden 1974.

Efter visningen genomförde Lions månadsmötet.

 Text och foto: Tommy Paulison


Januarimötet

Efter den trevliga utflykten till Mellby Padel-center samlades medlemmarna på Forsbergs Mat och Möten för sedvanligt januarimöte.

Här konstaterades bland annat att årets julgransinsamling slog alla tidigare rekord. Totalt gav insamlingen lite drygt 21.000 kronor.

Dan Anderssons idé om fågelholkar har också burit frukt. Av de 100 gjorda holkarna har nu över 60 hittat en ägare.

Lions club fick besök av en medlem från Täby, Björn Kjellman, som har sommarhus i Skummeslöv.

Han konstaterade att vi i Laholm var lite yngre än kamraterna i Täby. Björn berättade lite grand om vad Täby arrangerar för att få in pengar i sin verksamhet.

En konsert med Robert Wells i spetsen, där klubben får utnyttja lokalen gratis av kommunen, vilket i sista ändan ger en god slant till föreningen.

- Under årens lopp har vi väl försökt med det mesta, berättar Björn.  

Vid något tillfälle placerade man ut en stor tomtesäck där allmänheten fick lägga in paket som sedan kunde delas ut på bland annat fängelser.

 

Ebbe Johansson, Hugo Bäckström här i samspråk med kvällens gäst från Täby lions club, Björn Kjellman

Kändisars signerade slipsar auktionerades också ut till högstbjudande och gav en slant

- En ganska kul idé, konstaterar Björn.

Täbygästen noterade också att Laholm uppenbarligen har en verksamhet med kommuninnevånarnas bästa för ögonen.

Innan presidenten, Ebbe Johansson, avslutade mötet, kunde han gratulera Kurt Johansson till en diamantutmärkelse som är en del i hundraårsjubileets medlems-utmärkelser.


/Text och bild: T. Paulison


 Decembermötet med julavslutning

Så var året 2018 snart till ända och Lions verksamhetsår nått halvtid. För att göra årets sista månadsmöte lite festligare, samlades Lionsmedlemmarna på Hökagården i Mellbystrand för klubbmöte och julbord. Det var ett 50-tal medlemmar med respektive. Efter ett kort och intensivt klubbmöte (snaps och sill riskerade att kallna, enligt president Ebbe) kunde alla förenas och ta plats vid borden.

Julmaten tillhandahölls från cateringfirma, men iordningställandet, dukandet, uppläggningen och allt som krävs svarade Kenth och Gunilla för, men med benäget bistånd av makarna Elisabeth och Jerker, samt Anita. Tack för er möda! säger vi som fick sitta och njuta.

Efter några timmars gott ätande och trevlig samvaro började skaran att skingras och vandrade/åkte hem i ett lätt snöfall.

Mötet

Klart för julbord

Diverse bilder från kvällen. Den unga damen är Alva, Peter och Anne-Lies dotter


Text: R. Höglund

Bild: K. Lidbom Höglund



Novembermötet

Tilde hos Lions om sin spännande resa till Kina

Vattenkrig roligast- svårt att äta med pinnar

 

Vilken resa hon fått vara med om, Tilde Nilsson.

CISV-äventyret till Kina låg väldigt långt bort, men efter en veckas betänketid kunde Tilde den 12 juli sätta sig på planet till Bejing. Efter 29 timmar och tre olika flygplatser var hon där.

När Lions Laholm höll sitt novembermöte fick de besök av Tilde och hennes mamma Frida som tack för att Lions ställde upp och var med och sponsrade Tilde på hennes stora äventyr.

De 3.000 kronorna från Lions var ett välkommet bidrag till den kostsamma vaccineringen inför Tildes Långa resa.

Tilde, kinaresenär här med mamma Frida när hon besökte Lions månadsmöte

Pengar vi är väldigt tacksamma över, berättar mamma Frida.

Tillsammans med dottern hade hon satt ihop ett trevligt bildspel, samtidigt som Lions fick höra om Tildes vistelse i det mäktiga landet..

Totalt kostade resan mellan 25 och 30.000 kronor.

Tilde låg inte på latsidan när det gällde att försöka få in pengar till resan. Hon samlade in 7.000 kronor genom att göra armband. Parkens dag blev ett lämpligt tillfälle att sälja armbanden.

 

Tilde gjorde bland annat armband för att dryga ut reskassan

Avresedagen närmade sig och på lägret i Kina samlades cirka 70 ungdomar från 14 olika länder.

- Visst var det lite nervigt att släppa iväg Tilde, men så här i efterhand har vi förstått att Tilde verkligen trivdes på resan.

Dessutom var det ett bra sätt för ungdomarna att sätta sig in i mänskliga rättigheter och allas lika värde.

Lägret genomfördes i en stor skola och därifrån utgick olika utflykter bland annat. Alla samtal genomfördes på engelska. Kulturen stod i högsätet med bland annat att titta på tempel eller att besöka nöjesfält.

Över 70 barn från 14 olika länder fanns på plats i Kina

Lions medlemmar fick känna lite på Tildes spännande resa

Sedan gjorde barnen väldigt mycket tillsammans. Som att agera fattig, blind,eller att vara utan en arm och utifrån detta fungera som människa.

Från Sverige visade man naturligtvis upp allt möjligt från knäckebröd till ost på tub. Det sistnämnda var det många som spärrade ögonen extra inför.

Tilde glömmer inte hellre när den svenska delegationen skulle lära resten att utföra ”små grodorna” Händelsen finns inspelad på video och där får man en liten vink om att ”små grodorna” inte är så där väldigt enkelt att utföra om man inte är svensk.

Vad var nu roligast undrar vi förstås.

Tilde tvekar inte: - Vattenkriget.

Hemlängtan?

- Nja, lite ibland bara, säger hon och tittar på mamma Frida.

Resan innebar några tappade kilo.

Berodde det kanske på att det var svårt att äta med pinnar.

Konstiga maträtter, tyckte Tilde som vid något tillfälle serverades kycklinghuvud…

Godast?

- Hamburgare och pommes! Svaret kom snabbt.

Roligast?

- När vi spelade upp ett riktigt svenskt luciatåg, det hade många aldrig sett.

Hettan i Kina var också kännbar.

- Ibland när det var över 40 grader utanför kändes det skönt att vara inomhus med luftkonditionering.

Tristast?

- Nja, det var nog när vi fick löss i håret, men med schampo och rätt behandling löste det sig ganska bra, berättar Tilde.

För mamma Frida var det konstigast att inte ha någon närmare kontakt med dottern där borta i Kina under den månad hon var där.

- Väl hemma i Sverige poppar minnena upp och Tilde hittar varje dag nya saker att berätta, avslöjar mamma Frida.


För Lions medlemmar blev det en trevlig stund, att lyssna och se från Tildes spännande resa.

Text och foto: Tommy Paulison



Oktobermötet


Oktober månads företagsvisit blev i sanning annorlunda, men inte desto mindre intressant.

Många som passerat Björkvallen, Ränneslövs fotbollsplan, har inte kunnat undgå att se all den mängd av traktorer och maskiner, inte minst skördetröskor som syns från vägen. Men var finns egentligen bakom den fasaden?

Jo, Laholms Traktordemontering AB som bildades av Ove Paterson 1976.

Lionmedlemmar på studiebesök hos Laholms Traktordemontering AB

Hit styrde ett antal Lionmedlemmar för att få en inblick i vad företaget sysslar med.

Sedan 1980 är det Oves son Thomas som tillsammans med hustrun Elisabeth och barnen Veronika och Robert som driver verksamheten.

Ett smått formidabelt upplägg av alla sorters maskindelar, framförallt till traktorer och skördetröskor.

Här är i stort sett verksamheten igång dygnet runt. En lantbrukare som just håller på att skörda sin säd kan plötsligt vara i stort behov av en reservdel och då kan företaget hjälpa till.

Elisabeth Paterson berättade om företagets verksamhet för lionsbröderna


Thomas Paterson tog över företaget från sin far Ove 1980 och driver det nu tillsammans med fru och barn. Tommy Forsberg, Claes Johansson och Kurt Johansson lyssnar intresserat

Jättelika lokaler med hyllor, från golv till tak och innehållande allt från den minsta lilla skruv eller mutter till en motor till en John Deere.

Makarna Paterson visade runt och berättade om sin lite udda, men ack så viktig och välkommen service.

Idag arbetar cirka tio personer på företaget, berättar Elisabeth.

Man har dessutom kontakter även utanför Sveriges gränser.

Vad beträffar vår nordiska granne, Norge, så ser det lite annorlunda ut i motsats till EU-länder.

Ganska skoj berättar Elisabeth, för faktum är att det även krävs veterinärbesiktning av en maskin som ska in i Norge. Jo, ni läste rätt, veterinärbesiktning, ingen gris men väl en skördetröska…

Från golv till tak, en mängd prylar, viktiga för all sortens maskiner

Ett 20-tal Lions fick vara med om en högintressant rundvandring bland maskiner och hyllmetrar med delar till lantbruksmaskiner.

Efter studiebesöket åter till Forsbergs Mat och Möte för mat och klubbmöte.

/Text och foto: T. Paulison


Utbyte med LC Båstad

Vi var åtta glada lionskamrater från Laholm som den 10 oktober äntrade ett antal bilar för att åka till Båstad för ett utbyte med LC Båstad. Vi samlades i kommunhusets samlingssal och fick en intressant redogörelse av 

Roger Larsson

samhällsbyggnadsförvaltningens chef – Roger Larsson - för hur Båstad ska utvecklas när det gäller byggnationer.

Särskilt handlade presentationen om området runt Båstads nya järnvägsstation. Det är ju ett område som gränsar till Skummeslövstrand och därmed till Laholm Kommun. En känsla som uppenbarade sig var att det var en fantastiskt ambitiös planering för de närmaste åren. Uppenbarligen räknar de med att få såväl hyresrätter som bostadsrätter att gå åt. De senare utan att det synbarligen inte finns någon gräns för hur dyrt det kan bli. (För att inte tala om det som händer i Torekov)

Det känns dessutom som om Båstad och Laholm i någon mening kommer att växa ihop. (Vi ska ju bl.a. ta hand om deras avlopp…).

Efter presentationen blev det avfärd till Malens Krog för att njuta en sen, men välsmakande kvällsmåltid. Ebbe framförde vårt tack till LC Båstad och en inbjudan till motsvarade möte i Laholm nästa år.

Mer information om LC Båstad och byggnationen i Båstads kommun finns här:

https://e-clubhouse.org/sites/bastad/

http://www.bastad.se/kommun-och-politik/kommunens-organisation/verksamhetsomraden/samhallsbyggnad/


Efter umgänge i någon timme med våra lionskollegor i Båstad, styrde vi kosan tillbaka till vår kommun.

/Text: R. Höglund

/Bild: Båstads kommun


Septembermötet

Verksamhetsårets första klubbmöte inleddes med en presentation: 

Anhörigvårdarnas insats i det tysta

2014 bildade Laholms och Båstads kommuner en gemensam lokalförening för anhörigvårdare.

Vem är anhörig? Jo, det är den som hjälper till i vardagen och stöttar någon som inte klarar sig på egen hand. Det kan vara partner, förälder, barn, barnbarn, vän, granne eller arbetskamrat.

Lillemor Johnsson, Våxtorp är ordförande i avdelningen och gästade Lions Club Laholm vid klubbens septembermöte och berättade vad man försöker ställa upp med.

Alla vet kanske inte att anhörigvårdare står för hela 70 procent av vården, kommunen svarar för återstående 30 procent, berättar Lillemor.

-  Vi ska försöka vara till hands både när det gäller praktiska och mänskliga ting.

Lillemor Johnsson , Våxtorp berättade om anhörigvårdarnas ovärderliga hjälpinsats, som ofta sker i det tysta

Kontakter med politiker och andra beslutsfattare är viktigt. Att verkligen visa att ingen behöver stå ensam i sin roll som vårdare.

Likaså arbetar man i nära samverkan med kommunens anhörigteam. Bland annat genom att anordna gemenskapsfrämjande aktiviteter.

Tage Danielsson sade de här tänkvärda orden en gång:

”En droppe droppad i livets älv

 har ingen kraft att flyta själv

 Det ställs ett krav på varenda droppe:

 Hjälp till att hålla de andra oppe”

Nog så passande när det gäller den anhöriges roll och hur livsviktig hjälpen är.

Lillemor underströk vilken resurs anhöriga är för samhället, insatser som i runda tal sparar 175 miljarder.

Lokalavdelningen Laholm/Båstad tillhör Anhörigas Riksförbund och jobbar som sagt under små betingelser.

- Vi har inga stora pengar att luta oss emot, konstaterar hon. Många vårdar i det tysta och det är givetvis dessa vi vill nå ut till och ge vårt stöd, anhöriga som håller på tills de nästan går under av trötthet.

Många ser sig själva med både skam och skuld, dessvärre är det så menar Lillemor.

- Vi har en liten medlemsavgift på 100 kronor, men vi arbetar i övrigt helt ideellt.

Lions medlemmar fick en god inblick i vad anhörigvårdarna uträttar och hur viktigt det är att få stöd i sin gärning att vårda nära och kära.

Efter Lillemors presentation, fortsatte mötet med sedvanliga ärenden, men också styrelsens verksamhetsberättelse, revisorernas rapport samt bokslut för det gångna verksamhetsåret. Den avgående styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

/Text och bild. Tommy Paulison


Lions avslutade med sill och jordgubbar

Traditioner är till för att fortleva. Så därför ändrade inte Lions på innehållet vad gäller sommaravslutningen, den här gången på Skoskumsgården i Skummeslöv.

Sill, färskpotatis och jordgubbar, alla tre ingredienserna, fanns rikligt representerade när Lions avslutade säsongen för medlemmar med respektive.

Programkommitténs ansvariga, Kenth Elmvik och Gunilla Jacobsson, kunde inledningsvis hälsa välkommen till lite bubbel i glasen.

Kenth Elmvik bjöd på lite god bubbel när Lions sommaravslutade

Efter det genomförde presidenten Peter Wallgren sitt sista månadsmöte. Han efterträds till hösten av den nye, Ebbe Johansson. Punkterna på dagordningen genomfördes snabbt och lätt.

Själva mötet avslutades sedan med uppvaktningar/utmärkelser.

Presidenten kunde hylla två lionmedlemmar, Kurt Johansson och Ulla Gunnarsson med Mellvin Jones Fellowship

Hyllad 70-åring: Bernt Karlsson

Kassören Tommy Forsberg avtackades tillsammans med Claes Johansson, båda lämnade styrelsen.

Duon Kurt Johansson och Ulla Gunnarsson fick av presidenten motta Lions ståtliga pris, Melvin Jones Fellowship, hedersbetygelse för humanitära insatser.

En trio medlemmar hyllades efter att ha passerat 70 år. Blomster och Lionvas tilldelades därför Bernt Karlsson, Göran Lundahl och Tommy Paulison.


Sista punkten på programmet var inval av ny medlem. Ronald Paulsson, Mellbystrand, tog klivet in i församlingen, en i raden av nya medlemmar. Kurt Johansson och Anita Robertsson läste upp Lions etik, moral och syften. 

Hyllad 70-åring: Göran Lundahl

Hyllad 70-åring: Tommy Paulison

Ronald Paulsson fick som ny medlem ta emot Lions märke av presidenten Peter Wallgren

Anita Robertsson och Kurt Johansson läste Lions etik och moral för den nyinvalde Ronald Paulsson

Efter detta tog alla plats runt de festligt dukade borden och lät sig väl smaka.

/Text och Bild: T. Paulison


Aprilmötet.

Södra Hallands Kraft tog emot Lions

Södra Hallands Kraft har under de senaste tio åren investerat för 375 miljoner.

I september 2016 inledde man en helt ny fas i företagets historia, man började sälja egen el. Intresset blev över förväntan. Över 5000 kunder nappade på Södra Hallands Kraft. 100 miljoner har dessutom lagts på att utveckla Laholm, Karsefors och Knäred.

Maria Svensson guidade och visade runt i lokalerna. Bland andra lyssnade Anita Robertsson, Claes Johansson och Ingvar Nyström

 

Och som grädde på moset firar man 2019 en hundraårig tillvaro.

Detta och mycket därtill fick Lions medlemmar sig till livs när de besökte Södra Hallands Kraft mitt i Vallberga där SHK hållit till sedan 2014.

SHK är en ekonomisk förening och Laholms kommun är den störste andelsägaren. SHK erbjuder elnät, handel, gas och energitjänster både i Laholmsområdet och Båstad. Dessutom finns både vattenkraft och vindkraft. Totalt har företaget cirka 50 medarbetare.

Kundägt, nära och hållbart är viktiga ting för SHK. Att kunderna känner förtroende för SHK. Målet är givetvis att stadigt utvecklas och där förnybar el finns med i bilden.

Lions president, Peter Wallgren överlämnade Lions standar till Maria Svensson, ekonomiansvarig på SHK som tack för ett trevligt och givande studiebesök

- En nära kontakt med våra kunder är viktig för oss. Den familjedag vi arrangerade i höstas med olika aktiviteter blev väldigt lyckad. Vi fick verkligen chansen att visa upp oss, samtidigt som vi fick ett stort gensvar, berättar Maria Svensson

Efter informationen genomförde Lions april månads medlemsmöte.


Marsmötet

Psykisk ohälsa i fokus på Lionsmöte


Lions marsmöte fick en lite annorlunda upptakt när klubben gästades av Marie Strömberg från socialenheten på kommunen.

Marie konstaterade inledningsvis att det skett en markant ökning vad gäller psykisk ohälsa.

Varför!

Visst ställer vi oss den frågan, och hur ska vi göra för att komma tillrätta med problemen.

- Vi vet en hel del när det gäller våra ungdomar. Pressen på dem har ökat på flera plan. Tjejer inte minst ska vara på ett visst sätt. Alla klarar inte av dessa krav utan drabbas av ångest inte minst, menar Marie. Människor som till exempel har ekonomiska problem drabbas av stor ångest vilket kan vara svårt att ta sig ur.

Psykisk ohälsa har växt så mycket att man nästan kan tala om ett folkhälsoproblem.

Man vill ju naturligtvis upptäcka problemen i tid, och därmed reagera snabbt.

- Vi satsar på utbildning, att få folk att se, upptäcka och lotsa vidare, tillägger Marie.

Marie Strömberg

Marie Strömberg berättade också lite grand om den nysatsning som görs via IOP, (Idéburet, offentligt partnerskap) där man har startat samarbete med Röda Korset i Laholm. 15 sysselsättningsplatser ska besättas på Röda Korsets Magasinet, där man företrädesvis samlar in och säljer möbler av olika slag. Samtidigt startas Fritidsbanken där man gratis tillhandahåller idrottsredskap, skidor, skridskor, fotbollar, bordtennisracket, o.s.v.

Lions club skulle mycket väl kunna vara en samarbetspartner när det gäller Psykisk ohälsa.

Lions nappade direkt på erbjudandet och ska framöver utse en kontaktperson med kommunen.

Marie Strömbergs anförande väckte onekligen frågor och tankar hos lions medlemmar kring problematiken om hur den psykiska hälsan kan vara.


Två nya medlemmar invalda

Dan Andersson och Gunvor Grönroos fick mottaga Lions nål av president Wallgren



Lions club i Laholm växer också när det gäller antalet medlemmar.

I samband med marsmöte invaldes ytterligare två medlemmar, Dan Andersson och Gunvor Grönroos.

Med flaggparad på bordet och levande ljus läste Anita Robertsson och Kurt Johansson Lions etik, mål och syften.

Duon Andersson/Grönroos invaldes därefter och välkomnades av månadsmötet.

Lions club närmar sig nu 40 medlemmar

Kurt Johansson och Anita Robertsson läste Lions etik och moral för de två nyinvalda medlemmarna Dan Andersson och Gunvor Grönroos

Melvin Jones Fellow

En utmärkelse att känna stolthet över.

Lions clubs avgående kassör, Tommy Forsberg, kände stor tacksamhet när han gratulerades med en ståtlig plakett från Melvin Jones Fellow. En humanitär insats i Lions anda, dessutom under hela 25 år, varav 13 plus fyra år som sekreterare och kassör.

Jag känner mig verkligen hedrad att få denna utmärkelse, sade Tommy när han tog emot den fina plaketten från presidenten Peter Wallgren.

Tommy Forsberg, fick efter 25 år i Lions tjänst mottaga Melvin Jones Fellow plakett

Text och foto: T. Paulison


Februarimötet

Lions fick en bild av Allarp

I Allarp växer det så det knakar och nyligen fick Lions medlemmar i Laholm följa med på en guidad tur i samband med februari månadsmöte.

Projektmanagern Gudjon Halldorsson var inbjuden av Lions för att berätta om det som småningom ska växa fram till en liten ”småstad på gränsen mellan Halland och Skåne".

Projekteringen inleddes för sex sju år sedan. Etapp 1 och 3 slutsåldes under 2017.

Gudjon gav en talande bild om hur detta område kommer att se ut. Ett område som i princip vänder sig till alla smaker och önskemål. Här finns hyresrätter, hyreslägenher, villor, äldreboende. Planering finns för både handel, vårdcentral, skola, multihall, uppblandat med tilltalande parkområden.

Projekteringen inledes 2011 och 2012 stod det första huset färdigt.

- Området ligger perfekt som vi ser det, berättar Gudjon.

Tillgång till Sveriges längsta sandstrand, E 6 in på knuten, tågstation med dubbelspår genom Hallandsås.

Danmark ligger inte så långt bort och Kastrups flyghamn ligger på behagligt avstånd.

Gudjons förevisning talade om ett riktigt attraktivt område i Allarp och Skummeslöv.

När står allt klart?

- Fullt utbyggt räknar vi 2020, 2030, säger Gudjon, som entusiastiskt och kunnigt berättar om hur den här ”småstaden” ska växa och bli tilltalande för många människor, ung som gammal.

Nya medlemmar invalda i Lions

Två nya medlemmar, Karin Caster och Carsten Lührs invaldes i församlingen.

Faddrarna Bernt Karlsson och Anita Robertsson förde fram de båda. Därefter läste Anita Robertsson och Kurt Johansson upp Lions etik och syften.

Lions Laholm växer med andra ord och vid nästa månadsmöte kommer ytterligare nya medlemmar att väljas in.

Från månadsmötet i övrigt kan nämnas att det penningresultat som uppnåddes genom ljusmarschallerna på Alla Hjärtans Dag är den största enskilda summa som Lions uppnått, runt 63.000 kronor.

Nästa begivenhet blir påskträden som ska smycka Laholm, med som vanligt en stor björk på Stortorget

Peter Wallgren välkomnar Karin Caster med att fästa Lionnålen

Carsten Lührs välkomnas av president Wallgren

Anita Robertsson till vänster och Kurt Johansson läste upp Lions etik och syften för de nyinvalda medlemmarna

Text: T. Paulison
Foto: T. Paulison, P. Wallgren


Januarimötet

2018 års första klubbmöte avhölls måndagen den 22:a. Förutom sedvanliga mötesfrågor hade närvarande klubbmedlemmar glädjen att möta inte mindre än åtta laholmare, som visat intresse av Lions Club, vilka vi är och vad vi gör. Glädjande var att medelåldern i gruppen var ovanligt låg. Kan vi få denna grupp, eller några av dem, att bli medlemmar, vore det en härlig förändring av den stigande medelåldern i klubben.

 

På bilden ses Emma Alm, Anna Sörman, Kajsa Sörman, Carsten Lührs, Dan Andersson, Gunvor Grönroos, Karin Caster och Jennie Volmberg

Foto: T. Paulison


Decembermötet

2017 avslutades med den traditionella julsammankomsten, med inte bara mötesförhandlingar utan också med julmat. Sammankomsten detta år avhölls  på Restaurang Delfinen i Mellbystrand. 

Nu ser vi fram emot att fira instundande helger och ses åter på 2018 års första möte den 22 januari.

Foto: T Binnermark


Novembermötet 

inleddes med att lionsmedlemmarna fick besök av en potentiell medlem, Karin Caster, som fick en liten inblick i vår verksamhet.

Mötet avhandlade en mängd frågor, men viktigt var att vi kunde konstatera att de närliggande arrangemangen – försäljning av julkalendrar i Mellby Center 23, 24 och 25 november, julskyltning 3 december, med loppis och korvförsäljning etc. – var ”under kontroll”.


 

Foto: R. Höglund


Inspirerande 17-årig segeltjej tackade Lions club för allt stöd


Sällan man ser en 17-årig flicka så kapitalt ”trollbinda” sin lyssnarskara. Helt utan manus berättade Ronja Persson från Köpinge om sina knappa 14 dagar långa vistelse på båten Constantia och upplevelser kring Tall Ships Races som utgick från Halmstad i somras.

Ronja hade sökt bidrag från Lions club i Laholm. Bland de 300 sökande blev hon sedan en av de 70 som fick segla.

Lions ställde frågan till Ronja. Om du nu får chansen att åka iväg, kan du väl komma tillbaka till oss och berätta om din upplevelse. Ronja höll sitt löfte, varför oktober månadsmöte blev en trivsam stund för Lions medlemmar.

- Jag är naturligtvis Lions evigt tacksam för det fina penningstöd jag fick och den upplevelse jag fick på köpet.

 
 

Ronja läser kreativ kommunikation, spelar med förkärlek volleyboll och har ett brinnande intresse för fotografering.

Med bildspel, och som sagt helt utan manuskript   berättade Ronja fritt ur hjärtat med stort engagemang och hela tiden med ett leende på läpparna om allt det hon fick uppleva.

Innan hon kom så långt som att bli uttagen jobbade hon på kafé.

- Jag tror dessutom jag både passat barn, katter och hundar för att få in pengar till det här äventyret, säger hon och skrattar.

Från Halmstad utgick totalt 55 båtar och på en av dem, Constantia, fanns Ronja tillsammans med 19 kamrater.

- Jo visst kändes det som ett äventyr, tillstår hon, Man visste ju inte vad som skulle hända.

- Vi hade inte hunnit så långt innan sjösjukan satte in. I princip låg alla utslagna på båten, eller hängde över relingen och kräktes.

Ronja berättar sedan om den överraskande smällen.

- Vi fick plötsligt en stor reva i seglet, men alla på båten kämpade tillsammans och lyckades få ned seglet.

Arbetsuppgifterna skiftade och dagarna blev långa ombord.

- Skulle man fixa frukost gällde det att gå upp klockan fyra på morgonen. I arbetspasset gällde det också att navigera.

Vädrets makter kan man som bekant inte påverka, så ibland var det brännhet, ibland ett iskallt regn, berättar Ronja.

Varför inte ta ett dopp när man ändå är mitt ute på havet?

- Vi funderade länge och jag måste erkänna att jag var tveksam. Men varför inte. Så jag kröp längst fram och hoppade i. Om jag vetat att det just där var 86 meter djupt, kanske jag funderat ytterligare.

Hur som helst var det spännande och efter en stunds diskussion med en kompis bestämde vi oss för att göra om hoppet - nu tillsammans. Häftigt!

Sjösjukeplåstret blev nästa upplevelse.

- Jag hade väl rört vid plåstret med fingret och sedan gnuggat mig i ögat. När jag fick se mig själv i spegeln blev jag rädd. Den ena pupillen var jättestor jämfört med andra ögat. Klart man blev rädd, men jag behövde inte oroa mig. Det gick över.

Båtresan gick bra. Halmstad - Tallin – Kotkar - Helsingfors, färjan till Stockholm och sedan hem till Halmstad igen.

Upplevelsen bär Ronja med sig resten av livet.

- Jag tror att seglingen färgat mig och samtidigt givit mig kontakter åt alla håll. Visserligen bor många av de som var på båten långt ifrån varandra, men jag hoppas ändå att vi kan återse varandra någon gång.

Lions medlemmar fick hur som helst vara med om en spännande, rolig och intressant resa, signerad Ronja Persson, en inspirationskälla av stora mått.


 Ronja plockade till sist fram sin gitarr och sjöng den välbekanta sången, ”Jag ger dig min morgon, jag ger dig min dag, den finstämda sången som Fred Åkerström en gång sjöng.


Lions hyllade också några av medlemmarna med nålar.

Arne Johansson, Lionsmedlem i 55 år, fick en nål, liksom Rune Johansson, ytterligare ett rutinerat ”lejon”.

25-årsmärke tillföll dessutom Göran Lundahl och Bo Karlén. Den sistnämnde kunde dock inte medverka vid mötet.

Text: Tommy Paulison

Foto: R. Höglund


Guldregn över Lions Club

Lions Club i Laholm inledde sitt verksamhetsår den 18:e september med sedvanligt månadsmöte på Forsbergs Mat och Möten.

En diger föredragningslista klubbades igenom och som kronan på kvällen kunde presidenten Peter Wallgren guldbelöna ett par medlemmar. Anledningen till detta var att klubben ökat sitt medlemsantal under Lions 100-årsfirande. Först i raden att bli belönad var Anita Robertsson. Ett märke i guld till Anita som kom med i Lions 2004.

Näste att hyllas i ordningen var sekreteraren Hugo Bäckström, lionsmedlem sedan 2007, också han fick guld. Den tredje guldbehängde i raden, Bengt Palm, som varit med i Lions sedan 1988, var dock ej närvarande vid månadsmötet.

Dessutom fick president Wallgren ta emot ett 100-årsmärke till klubben.

Anita Robertsson fick guldnål av president Wallgren 

Lionshyllningar till sekreteraren Hugo Bäckström 



Diskussion om ändrad disktriktsindelning av Sverige pågår. För er som missat e-post om detta, finns en enkel presentation om tankarna i länken nedan.


Lions avslutade med sill och nypotatis och jubilarer och styrelsemedlemmar hyllades

Lions våravslutning den här gången ägde rum hos Per Forsberg, Lions mötesplats vid varje månadsmöte för övrigt.

Krögare Per hade dukat upp ett festligt midsommarbord som Lions bröder och systrar lät sig väl smaka utav.

Den nye presidenten för nästa verksamhetsår, Peter Wallgren, hälsade välkommen eftersom den ordinarie presidenten, Claes Johansson, var bortrest.

Från mötet noterades att nationaldagsfirandet gav ett fint överskott, cirka 4.000 kronor netto från korvförsäljning i parken.

Glasögonansvarige Gulli Gustafsson noterade att hon nyligen överlämnat 700 par glasögon som småningom hamnar utomlands hos människor som är i stort behov av glasögon.

Säsongsavslutningen bjöd också på hyllningar.

Den första stora hyllningen gick till 90-årige Rune Johansson, still going strong i Lions anda.

Peter Wallgren överlämnade en blomma.

- Jag känner stor tacksamhet att få vara med i den här församlingen, sade Rune. Härlig gemenskap för en god sak rakt igenom.

- Det finns all anledning att hylla Lions, menade Rune. Detta renderade i ett fyrfaldigt leve för Lions.

Stort grattis Rune! Peter Wallgren, pågående president, hyllade jubilaren

Ulla Gunnarsson lämnade styrelsen och fick välsmakande dryck som tack

Nils Olof Esbjörnsson blomsterhyllades sedan han passerat 70 år, sak samma gällde Kenth Elmvik, som dock inte kunde närvara vid månadsmötet.

Två medlemmar i styrelsen avtackades också, Kurt Johansson och Ulla Gunnarsson.

- Att sitta med i Lions styrelse har för mig varit synnerligen stimulerande och skoj. Visst, många styrelsemöten har ibland varat nästan ända fram till midnatt, men förutom kloka beslut har vi hunnit dryfta en massa annat och umgåtts på ett synnerligen trivsamt sätt. Jag hoppas att fler medlemmar framöver ska nappa på möjligheten att ingå i styrelsen, avslutade Kurt J.

I och med juni månad tar också Lions lite paus, innan styrelsen samlas den 4 september för första mötet på det nya verksamhetsåret, Enligt traditionen träffas sedan medlemmarna tredje måndagen i september.

Ulla Gunnarsson visade god förmåga i att stapla glas

70-åringen Nils-Olof Esbjörnsson hyllades vid Lions junimöte



Samspråk i Lions mellan Bertil Persson och Arne Johansson

Per Forsbergs midsommarbord smakade fint för Lions medlemmar

Rune Johansson, Lions äldste, trivdes bland sill, potatis och annat gott

God mat under trevlig samvaro


Kurt Johansson lämnade styrelsen och fick god dryck av Peter Wallgren




/Text och bilder :Tommy Paulison



Lions studiebesök och månadsmöte på Ford-Store Halmstad

Maj månads klubbmöte förlades till Halmstad och Ford Store – en imponerande anläggning i glas och betong med fantastisk rymdkänsla. Det visade sig också att anläggningen kommit att bli en förebild för nya anlägg-ningar i såväl Sverige som på kontinenten. Att det är en Laholmson - Claes Olofsson, numera Månsson av upphovsrättsliga skäl – som stått för kreativiteten fick vi veta under den trevliga informationsstunden.

Claes gav oss också inblickar i hur Ford-bilarna nu ”europiserats”, att man till skillnad från tidigare använder sig av en gemensam plattform oavsett marknad. Att man lämnat det ”amerikanska” tänket, hänger bl.a. samman med Fords energieffektiva ambitioner. Claes berättade också stolt att han i Halmstad har en 10-11%-ig marknads-andel medan övriga Sverige ligger på ca 3-4%, vilket också uppmärksammats med tre gasellpriser de senaste åren och en omsätt-ningsökning på 100% de två senaste åren. En viktig bricka i den utvecklingen är försälj-ningsrättigheten av Mustangen – Claes är en av två som får sälja den bilen i Sverige och sålde ca 250 sådana bilar under 2016. En annan lyckad satsning är tvättanläggningen som vi också fick förevisad.


- Den har blivit en bra ”mjölkko” och är ett exempel på att våra bilhandlare i framtiden har anledning att tänka nytt. Vi är på väg mot en tid då våra fordon inte längre behöver repareras och underhållas – redan nu är vi sällsynta kunder i verkstäderna. Däremot byter vi däck och tvättar våra bilar – utöver fordonsförsäljning är detta exempel på framtida inkomstkällor, berättade Claes.

Avslutningsvis – i anslutning till den smörgåstårta som vi blev bjudna på - berättade Claes om hur allt började och släktens fortsatta engagemang i bilbranschen. Morfar drog igång det hela, tre döttrar resulterade i tre svärsöner som drev vidare i Skåne respektive i Laholm genom Garry Olofsson. Nu är tredje generationen ak

tiva och framgångsrika, en kvalificerad gissning är att det också kan bli en fjärde.

Innan vi övergick till våra klubbmötesförhandlingar tackade LP Claes för det trevliga och informativa studiebesöket samt överlämnade klubbens standar.

/Hugo Bäckström

Foto: Peter Wallgren


 

Lionbröder hedrade på aprilmötet

- Överraskande och hedrande!

Orden kom från både Rune Johansson och Bengt Palm vid Lions månadsmöte den 24 april.

Duon fick av presidenten Claes Johansson ta emot nål och ståtligt pris för sina insatser i Lions anda.

Melvin Jones Fellowship är Lions Clubs International Foundations Hedersbetygelse för humanitära insatser för Lions. Det kan endast tilldelas enskilda personer, men inte klubb.

- Jag kom med i Lions 10 april 1978, berättar Rune som den 7 maj uppnår den aktningsvärda åldern av 90.

Med det är han också Lion Laholms i särklass äldsta medlem med flest medlemsår. Totalt 39 år har Rune burit sin Lionnål och han gör det med stort hjärta. Under väldigt många har han tillsammans med Lionbrodern Stig Holmkvist alltid agerat när nya medlemmar skulle inväljas i klubben genom att berätta om Lions ändamål, moral och etik. Stig avled som bekant nyligen, 83 år gammal.

- För mig känns det helt rätt att tillhöra Lions. Att kunna stödja de som har det sämre ställt i samhället, samtidigt som man umgås i ett härligt kamratgäng. Det skulle kännas väldigt tomt utan Lions, konstaterar Rune. Under många år har han varit den drivande när det gäller Lions Mint.

- Att få den här utmärkelsen känns oerhört hedrande och får jag bara var frisk och ha hälsan sviker jag inte Lions, säger han.

Bengt Palm kom med i Lions tio år senare än Rune, 1988, och har alltså tillhört klubben i 29 år.

- Visst känns det som en stor överraskning, men samtidigt oerhört hedrande och skoj att få utmärkelsen, förklarar han.


Bengt har under årens lopp bland annat värnat om golfbollen i Lagan, som varje år givit goda slantar till klubben. 2017 blir inget undantag, trots att Stadsfesten uteblir.

- Vi kör två egna torsdagar, plus de två torsdagskvällar som köpmännen bestämt sig för. Och så blir det final den 5 augusti vid Rökeriet, avslöjar Bengt.

Palm har även kläckt andra lite kluriga idéer, bland annat Parkeringsskivor modell Lions som pryder många bilar i kommunen.

- Åren i Lions har givit mig och ger mig väldigt mycket tillbaka av glädje och kamratskap bland trevliga kompisar. Vi förenar verkligen nytta med nöje på ett trevligt sätt.

/Tommy Paulison

Bengt Palm och Rune Johansson hyllades i samband med april månadsmöte på Forsbergs.

/Foto: Anita Robertsson

Från april månadsmöte i övrigt kan nämnas att både Lars Jacobsson, Anita Robertsson och Peter Wallgren belönades för insatser när det gäller medlemsrekrytering.

Månadsmötet konstaterade också att allt är klappat och klart för Vallborgsfirandet vid Rökeriet.

Gamla Laholms ordförande, Roy Karlsson håller talet till våren och Laholms Manskör hälsar maj välkommen.

Årets Laholmare ska utses, den tionde i ordning.

Samtidigt får Prostataföreningen CaPriN, Parkinsonföreningen i Laholm och Lions Barnfond Hjärtat 17.000 kronor vardera, överskottet från Lions marschallsatsning på torget i samband med Alla Hjärtans Dag den 14 februari.

Lionsmötet konstaterade också att föreningens nya hemsida utvecklas efter hand, vilket givit positiva vibbar.

April månads möte gästades av Lars Persson, LRF-konsult som bland annat talade om samboförhållande, kontra äkta makar, vilka regler som gäller. Medlemmarna fick på ett tydligt sätt följa med i det snåriga regelverket.

/Tommy Paulison


 

Färgglatt när Lions bjuder till påskfest 

Traditioner är alltid trevligt och Lions club i Laholm frångår inte vanan att göra det extra festligt lagom till den stundande helgen.

Lions påskpatruller har redan varit ute och fiskat. Företagen har i vanlig ordning, välvilligt och generöst, ställt upp och köpt påskträd, nästan 140 stycken innebär rekord jämfört med förra året.

Generalen Bengt-Ove Bengtsson kan vara riktigt nöjd med det resultatet. Lions har sedan fortsatt sin rundvandring kring Stortorget bland annat och pyntat med träd runt innerstaden, ja även på andra platser i Laholms närhet.

2 april samlas lionsmedlemmar i Kalle Klinkers lada för att sätta färgglada fjädrar på samtliga träd. Starten för detta sker kl. 15.00.

Fortsättning följer sedan den 8 april då påskträdet på Laholms Stortorg ska resas, (start kl. 10.00) Inledningsvis är det meningen att fjädrar ska sättas på och där kommer allmänheten och framförallt barnen in i bilden. Lions egen påskkyckling finns som vanligt på plats och denna gulsprakande varelse brukar alltid ha något gott att bjuda på i bakfickan, eller i sitt påskägg kanske man ska uttrycka det.

När trädet sedan är pyntat ska det resas på sitt vanliga ställe och under en tid glädja laholmarna med sin färgprakt.

Därmed är det dags för Lions tredje stora begivenhet så här i upptakten av året.

Det började med julgranar i mitten av januari, 200 granar gav Lions ca 20.000 kronor, ljushjärtan i februari en månad senare, gav en nettobehållning på cirka 55.000 kronor och nu är det alltså dags för Lions tredje begivenhet, att smycka staden med hjälp av ung som gammal laholmare.

Välkommen att delta i påskfirandet!

/Tommy Paulison

Trädet ska resas, förhoppningsvis med massor av fjädrar på

                                                              (arkivbild)

Lions egen läckra påskkyckling brukar alltid dyka upp och lär göra det i år också.

                                      (arkivbild)


Julen 2016

Lions penninggåva sätter lite extra guld på tillvaron

Årets trivsammaste uppdrag, utan konkurrens.
Iklädd Lions gula traditionella jacka har vi den stora äran att agera jultomte, precis lagom till jul.

En av Lions absolut äldsta traditioner är att besöka de olika ålderdomshemmen och samtidigt sätta lite guldkant på tillvaron.

Ulla Gunnarsson och undertecknad har fått favören de sista åren och att spendera en förmiddag på de åtta olika hemmen i kommunen är alltid lika trivsamt.

Traditionen har funnits under många år. I början åkte Lionsmedlemmar runt på hemmen och delade ut jul-blommor. Idag blir det en penninggåva där Lions ger 100 kronor till varje brukare. I klartext handlar det om 28.000 kronor som fördelas på de olika hemmen.

I lite gråmulet väder gav vi oss iväg ut på de sydhalländska vägarna.
Första anhalt var Tangon och sedan följde de slag i slag, Fridhemsgården, Solhem i Veinge, Smedjebacken och Björkebogården i Knäred, Solgården, Våxtorp, Randerslund i Ränneslöv och Lingården i Laholm.

I vanlig ordning gläds vi åt att de lokala tidningarna ställer upp och berättar för allmänheten om Lions gåvor. LT:s Carina Nilsson dök upp på Fridhemsgården, medan HP:s reporter Kenny Hjälte gjorde ett besök på Solhem i Veinge.

Ulla Gunnarsson passade också på att dela ut en del gåvor från Gamla Laholm i form av årsböcker, vilket blev mycket uppskattat. Det blev hur som helst trevliga pratstunder på de här hemmen, med damer som gladdes åt Lions gåva, liksom laholmsböckerna, med flera kända ansikten.

Att göra de här turerna är naturligtvis oerhört trivsamt för oss i Lions och man känner verkligen att man gör skillnad.

Penninggåvorna används på olika sätt. Det kan vara en julklapp framför granen, eller rentav ett gott vin eller likör till någon fest. Hemmen bestämmer själva vad pengarna ska användas till. Tre timmar av både glädje och tacksamhet. En Lionstradition väl värd att vårda.

Tommy Paulison, Liontomte

Här var det samling på solhem i Veinge. Ingrid Svensson, Gunvor Persson, Greta Eriksson, Göta Nilsson och Bo Svensson gladdes åt både pengar och böcker. Ulla Gunnarsson, Lions, samt Sunita Davidsson och Eva Hansson från personalen, samlade för fotografering.

På Fridhemsgården i Lilla Tjärby passade Carina Nilsson, LT, på att föreviga några av damerna.

Kenny Hjälte, HP, hamnade i trevligt sällskap med en av damerna på Solhem.


Kommunchefen gästade Lions

Lions president, Claes Johansson, kunde vid månadsmötet i februari 2017, hälsa den nye kommunchefen Peter Andreasson välkommen.

- Jag går fortfarande under namnet den ”nye kommunchefen”, sade han inledningsvis. Efter presentation av sig själv berättade han om kommunens alla fördelar. Väl fungerande verksamheter, en god ekonomi, fiber i hela kommunen, bra kommunikationer, god företagsanda. Lägg där till en inbjudande miljö, med sjö, hav, äng, skog, fält, stad. Han kommenterade också en utmärkt tillväxt och nämnde i det sammanhanget Allarp. Likaså bra klimat för industri.

För egen del som kommunchef vill han arbeta för trygghet, erfarenhet, vi-anda, samt en god trivsamhet. Framtiden ser dessutom ljus ut, med flera projekt på gång. Idag finns 14 tätorter i kommunen med cirka 25 000 invånare.

- Vi fortsätter alldeles säkert att växa, konstaterade han.

Förhoppningsvis kan vi också se fram mot ett hotellbygge i Mellbystrand, som kan bli något alldeles extra, sa bland annat Andreasson.

Månadsmötet noterade givetvis den stora ljusfesten på Allan Hjärtans Dag, som bland det största Lions varit med om.

Pär-Åke Eriksson kunde nöjt konstatera att klubben fått in över 60.000 kronor. En del omkostnader tillkommer, men Parkinsonföreningen, Prostata (CaPriN) och Lions egen barnfond får en stor summa pengar att dela på.

-Jag känner stor tacksamhet över de insatser som Lions medlemmar gjort i samband med våra ljushjärtan, sade Eriksson.

Och snart är det dags för påskfirande och då tar Lions ytterligare ett avstamp för att dra in mer pengar till behövande i kommunen.

Tommy Paulison


Sommaravslutning 


Avslutningsmötet verksamhetsåret 2013/14, avhölls på Skottorps slott med såväl smakfull måltid som en blick på det vackra tulpanträdet (Liriodendron tulipifera) i slottets trädgård.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.